Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Lokalno
Všečno: (0)
Datum objave: 13 Apr. 2022

Festival KOROŠKA, KDO SI?

S festivalom »Koroška, kdo si?« KMKC Kompleks že šesto leto zaporedoma razblinja negativna mnenja o Koroški kot zaostali regiji in jo skozi pestro ter raznoliko dogajanje prikazuje kot regijo potenciala in priložnosti.

V letu 2017 je kot odpor na številne negativne zgodbe in prepričanje, da na Koroškem ni svetle prihodnosti za mlade, v ekipi Koroškega mladinskega kulturnega centra Kompleks vzklila ideja, da Koroško regijo predstavijo v pozitivni luči – kot regijo priložnosti in potenciala – ter da k projektu povabijo številne koroške ustvarjalce in podobno misleče organizacije. »Veseli smo, da lahko projekt Koroška, kdo si? ponovno izpeljemo v živo, saj po šestih letih festival dobiva čedalje več programskih aktivnosti, obširnejšo in zanimivo dogajanje, za kar smo bili v lanskem letu nekoliko prikrajšani zaradi takratnih razmer. Ponosni smo, da z leti še vedno rastemo, in upam si trditi, da tako z zrelostjo programa kot s številom vključenih posameznikov in organizacij. Pomembno nam je, da povezujemo, da širimo pozitivno naravnanost, da izpostavljamo koroške ustvarjalce in da dobro besedo o Koroški ponesemo po regiji ter tudi izven nje,« je povedal direktor KMKC Kompleks Dorijan Plevnik.

Pričeli so v četrtek, 7. aprila, z razstavo umetnin, ki so jih ustvarili učenci 3. in 4. razredov Osnovne šole Koroški jeklarji, podružnica Kotlje pod vodstvom razredničark Vanje Kačič in Suzane Makič. Naslov razstave je Uršlja gora z ogljem.

Naslednji dan je bil namenjen mladim, in sicer se je v Kompleksu v petek, 8. aprila, odvila okrogla miza pod naslovom Strategija za mlade v Mežiški dolini. Gosti okrogle mize – Tara Ledinek, Nejc Švajger, Liza Kožar, Monika Plemen in Tara Simetinger – so v debati z Juretom Lesjakom razpravljali o relevantnosti strateških dokumentov, pomenu načrtovanja, organiziranja, vključevanja in participacije mladih na formalen in neformalen način v občinah Ravne na Koroškem, Prevalje, Mežica in Črna na Koroškem.

V soboto, 9. aprila, se je prvi festivalski vikend zaključil z že dobro poznanim in v prostorih KMKC Kompleks redno organiziranim dogodkom Od ideje do keša. V debati z Boštjanom Gorenškom so koroški podjetniki razpravljali o priložnostih in tudi pomanjkljivostih regije. Vabljeni gostje so: Simona Lečnik Očko, Metod Tasič, Jernej Kovač Myint, Branko Miler in Denise Kramljak.

Drugi teden festivala se z dogajanjem pričenja v četrtek, 14. aprila, ki bo literarno in glasbeno obarvan. Ob 19.00 se nam obeta literarni večer pod naslovom Do tu sega gozd (Tom Veber)  in ob 20.30 koncert Andreja Ofaka in Boruta Morija. V letih druženja in skupnega ustvarjanja se je med njima sprožila sinergija, s katero se dopolnjujeta in jima daje svojstven glasbeni izraz, ki ga negujeta.

V petek, 15. aprila, KGLU, Galerija Ravne ponuja dan odprtih vrat vse od 14.00 do 18.00.

Zvečer ob 20.00 pa se nam obeta večer koroške glasbe, na katerem bosta nastopili dve mladi koroški glasbeni skupini Manifest in Juicy P****.

V soboto, 16. 4., se nam ponovno obeta dan odprtih vrat, tokrat v galeriji Slovenj Gradec. Brezplačen obisk bo možen od 10.00 do 17.00.

Zvečer sledi Pub Quiz o Koroški, kjer bodo lahko obiskovalci preverili svoje znanje. Quiz master bo tokrat Gašper Bergant.

Zadnji festivalski teden se začne v četrtek, 21. 4, in bo potekal v znamenju jazza. V Kompleksu se bo odvil dogodek Jazz na Koroškem, kdo si?, kjer boste lahko prisluhnili Davidu Rističu. Gostja bo tudi Lina Rahne.

Petek, 22. 4., bo obarvan v kulinarično doživetje, in sicer se bo pred mestnim platojem Ravne odvila Koroška kuhína, kjer boste lahko poskusili prave in moderne koroške jedi.

Zvečer sledi že tradicionalni punk koncert Punk that basement s koroškima punk skupinama Spy abuse in Rafuda.

Zadnji dan festivala sobota, 23. 4., je obarvan športno in plesno. Organizirajo pohod na Brinjevo goro z zborom ob 10.00 pred Sparom Ravne in plesni večer s swing glasbo, kjer si lahko obetamo pravo SwinGavdo z odlično zasedbo Pickpocket Swingers.

Na vse dogodke so organizatorji omogočili prost vstop!

K izvedbi festivala so pripomogli:  

Občina Ravne na Koroškem, Korociv, Digižoga, Od ideje do keša, Jazz Ravne, Klub koroških študentov, ZKŠTM Ravne, Visit Ravne, SwinGradec, Rotary klub Slovenj Gradec, KGLU – Koroška galerija likovnih umetnosti.

Vir: KMKC Kompleks

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

37177

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino