Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 19 Oct. 2021

Filmi po izboru mladih filmofilov

Filmski festival Kinotrip, ki ga pripravljajo pod sloganom Mladi za mlade, letos poteka že šestič. Mladim filmofilom ponuja možnost, da sami sooblikujejo filmski program in ga ponudijo na ogled vrstnicam in vrstnikom.

6. mednarodni filmski festival Kinotrip – mladi za mlade prinaša šest celovečernih filmov s spremljevalnim dogajanjem, vse po izboru mladih članov letošnjega Kinotripovega filmskega kluba.

Od aktualnih dokumentarcev do razmišljujočih dram
Program festivala, ki obsega od aktualnih dokumentarcev, razmišljujočih dram in napetih filmskih zgodb do filmske klasike, je kurirala ekipa sedmih srednješolcev.

"Filmi, ki smo jih zbrali za letošnji festival, so nas vse zaznamovali. Iz dvorane smo odšli včasih zamišljeni, včasih energični, a vedno polni vtisov. Filmi obravnavajo različne tematike in so si nasplošno zelo raznoliki – od dokumentarnih aktivističnih filmov pa do klasik o lepoti življenja, zato smo prepričani, da bo na letošnjem festivalu vsak odkril nekaj zase," so povedali kinotripovci.

Festival bo zagnal zadnji film večkrat nagrajene režiserke Elize Hittman Nikoli redko včasih vedno, ki bo gledalce popeljal v intimno pripoved o dekliškem pogumu, zaupanju in solidarnosti. Zvečer bo sledilo uradno odprtje festivala s filmom Življenje brez Sare Amat, ki prinaša čutno zgodbo o zadnjih dnevih poletja, polnih skrivnosti in nežnih trenutkov nepozabne ljubezni. Projekciji bo sledil virtualni pogovor z režiserko filma Lauro Jou.

Petek bo na velika platna pripeljal dokumentarni film Dragi otroci prihodnosti z zgodbami treh mladih aktivistk, ki so svoje življenje posvetile boljšemu jutri. Zatem nas bo film Slalom z napeto zgodbo o zmagoslavju in s preizpraševanjem meja v svetu vrhunskega mladinskega športa odpeljal do roba belih strmin.

"V soboto bomo filmska potovanja začeli v Italiji z dokumentarnim filmom Futura, ki izriše poteze mlade generacije in nam skozi njene oči prikaže, kako je biti mlad na našem koncu sveta. Festivalsko dogajanje bomo okronali s filmom Harold in Maude, kultno klasiko in eno najbolj nenavadnih romanc v zgodovini filma," so zapisali v Kinodvoru.

Poleg že omenjenega pogovora z režiserko Lauro Jou se na festivalu obetajo tudi drugi pogovori z režiserji in režiserkami, ki jih bodo sproti najavljali na spletni strani Kinodvora.

Letošnja novost v spremljevalnem programu je podkast Kinotripanje. "Pred mikrofonom se bodo znašli različni gosti in skupaj s kinotripovci tripali na filme, kino in druge aktualne teme, ki trenutno navdihujejo mlade. Sveže in ušesom prijetno zašiljene epizode bodo ponudile tudi vpogled v festivalsko zakulisje," opisujejo.

Mladi bodo podelili Kinotripovo nagrado občinstva
Vse festivalske dni bo potekala filmsko-kritiška delavnica Ostrimo pogled na Kinotripu!, poskrbljeno bo za filmska druženja, pred vsako projekcijo pa bodo mladi kinotripovci pripravili zanimive filmske uvode, poudarjajo v Kinodvoru. Na zaključni projekciji festivala bodo mladi podelili Kinotripovo nagrado občinstva.

Na povezavi preveri natančen program Kinotripa.

Vir: RTV SLO

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

51096

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino