Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 13 Sep. 2021

»Find your true colors« mladinska izmenjava Erasmus+ Mladi v Akciji

Kar 40 mladih iz Slovenije, Litve, Italije, Španije Madžarske, Bolgarije in Grčije je med 30. avgustom in 7. septembrom 2021 kljub še vedno težavnim okoliščinam povezanih s COVID-19 izvedlo mladinsko izmenjavo, v sklopu programa Erasmus+ Mladi v Akciji z naslovom »Find your true colors«.

V okviru 9-dnevnih aktivnostih so mladi na pobudo Hiše vzhajajočega sonca in projektnih partnerjev (Greek Odysseuses (Grčija), Fiatalok az Elheto Kornyezetert Egyesulet (Madžarska), ASOCIACIJA TAVO EUROPA (Litva),  ASSOCIAZIONE CULTURALE JUMPIN (Italija), ASOCIACION VIAJE A LA SOSTENIBILIDAD (Španija) in SDRUZENIE AKTIVNO BALGARSKO OBSHTESTVO (Bolgarija) pripravili mladinsko izmenjavo z naslovom »Find your true colors«, kjer so spoznavali kako se mladi spopadajo s stresom, kakšne metode sproščanja poznamo in kakšno je mentalno zdravje med mladimi. Mladi so se dotaknili tudi aktualne tematike povezane s COVID-19 in kako je le ta vplival na mentalno zdravje mladih. Mladi so izpostavili, da je nekaterim epidemija pomagala odkriti samega sebe, se odklopiti od stresa, drugi pa so poudarili, da se je stres šele začel. Mnogi so morali prekiniti šolanje, saj niso morali delati in si zaslužiti za stanovanje, nekateri so zaradi epidemije izgubili tudi službe. Tematika je bila zelo aktualna in mladi so spoznali kako se spopadati s stresom v vsakdanjem življenju. Prav tako so se naučili številnih metod sproščanja.

Mladi so spoznavali primere dobrih praks v iskanju metod sporočanja v vsakdanjem življenju. Tekom aktivnosti smo obiskali številne lokalne organizacije in gostili številne goste, ki so nam pomagali pri izvedbi aktivnosti. Mladi so spoznali različne meditacije (Joga za vsakdanjo uporabo (Iva Weingerl iz Mediwa Centra), Chi gong meditacija in OM CHANTING (Hiša Sadeži Družbe), Zvočna meditacija z gongi (Aton, sprostitev z zvokom, Antonia Pavlin) in terapijo s konji (Konjeniški center Dvorec Rakičan). Udeleženci so spoznali tudi uporabo vsakdanjih zelišč in njihov blagodejni vpliv na dušo ter telo. Udeleženci so si pripravili žogice za sproščanje, domače čaje iz domačih zelišč in spoznali kako pripraviti zdrave prigrizke. Prav tako so udeleženci kot končni rezultat pripravili promocijski filmček, fotografsko razstavo in knjižico o sproščanju.

Projekt je v celoti financiran s strani programa Erasmus+ Mladi v Akciji in slovenske nacionalne agencije MOVIT.

 Več informacij lahko najdete na FB strani Hiše Vzhajajočega sonca. 

Vir: Hiša Vzhajajočega sonca

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

46986

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino