Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 28 Sep. 2021

Galerija Media Nox vabi na prvo virtualno 3D razstavo

Galerija Media Nox je te dni dosegla nov mejnik s prvo 3D razstavo, ki si jo lahko ogledaš kadarkoli v virtualnem prostoru. Tokrat prvič na ogled v 3. dimenziji predstavljamo dela mlade Mariborčanke, Maje Vraber Trabe. Virtualna razstava je zasnovana na infrastrukturi spletne platforme Kunstmatrix in omogoča ogled del v 3D prostoru - brez odpiralnega časa in PCT omejitev.
O UMETNICI

Maja Vraber Trabe, rojena 7. 7. 2000, prihaja iz okolice Maribora. Po končani osnovni šoli je obiskovala Srednjo šolo za oblikovanje Maribor, smer grafično oblikovanje, maturirala je v letu 2019.

V času izobraževanja je bila uspešna tudi na več projektih, prvi segajo v osnovnošolske dni, ko je dvakrat sodelovala na likovni koloniji na gradu Fala in na likovni koloniji v Drava centru. V letu 2018 je v sodelovanju z Društvom za evropsko zavest v sklopu projekta Skozi njene oči oblikovala plakat na temo enakopravnosti med spoloma, ki je v mesecu februarju (mednarodni dan žena) krasil ulice Maribora. V letih 2018–2019 je razstavljala tudi na Festivalu oblikovanja Maribor (FOMB), leta 2018 v kategorijah Plakat in Strip, v letu 2019 pa je oblikovala štiri majice s perečo tematiko onesnaževanja okolja in posledic, ki jih prinaša. V letih 2019–2021 je nabirala izkušnje tudi v Klubu mariborskih študentov (KMŠ), opravljala je delo ilustratorke in grafične oblikovalke. Trenutno študira likovno pedagogiko na Pedagoški fakulteti Univerze Maribor. 


O RAZSTAVI
Maja Vraber Trabe se na WebNox-u predstavlja s serijo desetih del Mistični svet pod gladino, naslikanih v tehniki gvaša. Osrednji motiv so morske deklice, ki jih je umetnica upodobila v simplističnem slogu, pri čemer tudi izstopa, da so morske deklice, ki so sicer v pop kulturi ekstremno seksualizirane, tukaj upodobljene spolno nevtralno, s čimer umetnica kritizira tako seksualizacijo ženskih teles kot tudi lepotne ideale, ki dekleta in ženske mnogokrat zaznamujejo. Kljub simplizmu in odsotnosti obraza je Maja s kompozicijo in postavitvijo telesa odlično prikazala čustva – morske deklice so tako melanholične, igrive ... 

Dela delujejo fluidno in so izredno dinamična.  Majin slog odlikujejo natančne linije, ploskovit nanos barve; kompozicijo pa nadgradi z dinamičnimi in fluidnimi ozadji, s katerimi pride osrednji motiv še posebej do izraza. S premišljenimi in načrtnimi prazninami svojim delom doda globino in dimenzijo.

Njenemu ustvarjanju lahko sledite na Instagramu pod imenom @mayavart.
 
Virtualno razstavo si lahko ogledate na povezavi.


POGOVOR Z MAJO 


V ekskluzivnem video-intervjuju s kuratorko Galerije Media Nox Martino Frangež je umetnica povedala nekaj več o svojem ustvarjanju, slogu, inspiraciji in še več. Če vas zanima, kaj ima za povedati mlada umetnica Maja, si oglejte videoposnetek pogovora na povezavi.
Vir: MKC Maribor

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

52003

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino