Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 25 Oct. 2021

GREENHACK: Z ODPRTIMI PODATKI DO ZELENE PRIHODNOSTI

Z Ministrstvom za javno upravo, Mestno občino Ljubljana in Mednarodnim raziskovalnim centrom za umetno inteligenco pod okriljem UNESCO – IRCAI, Tehnološki park Ljubljana 6. in 7. novembra 2021 organizira hackathon »Z odprtimi podatki do zelene prihodnosti«.

Skupaj z inovativnimi posamezniki in skupinami bodo iskali rešitve s področij:


- MOBILNOST: Živi zdravo. Potuj trajnostno.
- OKOLJE: Ravnanje z odpadki.
- PREHRANA: Z digitalno izkušnjo v čebelji svet.
- POPLAVE: Odprti podatki za obveščanje pri naravnih in drugih nesrečah v MOL.

Zakaj hackathon »Z odprtimi podatki do zelene prihodnosti«?

Mobilnost predstavlja vedno večji problem vsakdana v različnih vidikih – z vidika dostopnosti storitev, stroškov, okoljevarstva, časovnih omejitev in turizma. Cilj izziva je izdelati prototipno rešitev, ki pokriva enega ali več segmentov uporabnikov in jim približati trajnostne oblike mobilnosti kot alternativo uporabi lastnega vozila v Ljubljani.

Odpadki predstavljajo enega od večjih okolijskih problemov. Iz tega razloga je prizadevanje za omejevanje škodljivih vplivov na zdravje ljudi in okolje pri nastajanju in ravnanju z odpadki še toliko bolj pomembno. Prav tako odpadki predstavljajo pomemben vir sekundarnih surovin, s katerimi lahko nadomestimo uporabo primarnih naravnih virov, kar je tudi cilj krožnega gospodarstva. Cilj izziva je, da javnost ozaveščamo o ravnanju z odpadki.

Tretjina svetovne pridelave hrane je odvisna od čebel oziroma vsaka tretja žlica hrane je odvisna od opraševanja. S kakšnimi digitalnimi rešitvami bi posameznike, ki želijo spoznati več o pomenu čebel in čebelarsko panogo spodbudili k zvestejšemu spremljanju čebeljih informacij v vsakdanjiku. Kako bi približali strokovne - izobraževalne vsebine različnim ciljnim skupinam, ki doprinašajo v čebelji ekosistem, tako čebelarjem kot potrošniku ali turistu, ki vstopa v medeno deželo- Slovenijo.

Območja Mestne občine Ljubljana so glede na škodni potencial, zdravje ljudi, pomembno infrastrukturo, kulturne spomenike in še nekatere druge kriterije, razvrščena na prvo mesto po poplavni ogroženosti v Sloveniji. Na novo postavljena mreža merilnih postaj na 17 strateških točkah manjših vodotokov - hudournikov skupaj z že prej obstoječo merilno infrastrukturo ARSO predstavlja bogat vir odprtih podatkov o ključnih vodostajih na območju Mestne občine Ljubljana. Kako uporabiti te podatke v digitalnih rešitvah, da bodo imeli največjo vrednost za prebivalce in vse ostale, na katere imajo poplave vpliv?

S čebeljim izzivom naravnost v izbor za zmagovalca DIGIEDUHACK

Ekipe, ki se bodo prijavile na čebelji izziv, bodo hkrati prijavljene tudi na DIGIEDUHACK, mednarodni hackathon, kjer bodo inovativni posamezniki in ekipe iz vsega sveta iskali rešitve s področja digitalnega izobraževanja. Zmagovalna ideja hackathona bo šla avtomatično v dodatna ocenjevanja za  izbor enega od treh zmagovalcev DIGIEUHACK-a.

Zmagovalce čakajo bogate nagrade in edinstvene priložnosti

Nagradni sklad znaša 13.000 EUR, vsem ekipam, katerih produkti se bodo znašli na trgu, bo podjetje Infobip pomagalo pri financiranju rešitev za končne stranke v višini več kot 100.000 EUR/na projekt, kar zajema tako tehnološko podporo, tehnološka orodja, kot tudi pomoč pri samem razvoju poslovnih modelov za obdobje 6ih mesecev.

Rok za prijave je 1. november 2021. Več podrobnosti o hackathonu, izzivih, nagradah za najboljše rešitve ter povezavo na spletno prijavo, ter še mnogo zanimivega, lahko najdete na spletni strani.

Vir: Tehnološki park Ljubljana

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

55216

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino