Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 16 Sep. 2019

Gremo peš!

Kako ste zakorakali v ta ponedeljek? Srčno upamo, da brez avtomobila. Ta teden namreč poteka Evropski teden mobilnosti. Evropski dan brez avtomobila je bil prvič organiziran v Franciji leta 1998, zamišljen pa je bil kot priložnost, s katero lahko mesta pokažejo svoja prizadevanja za varstvo okolja. Z leti je dan brez avtomobila prerasel v Evropski teden mobilnosti. Mobilnost mladih v 21. stoletju nekaj samoumevnega. Promet pa je sektor z najhitreje rastočimi izpusti CO2, ki povzročajo spreminjanje podnebja.

Vsakega 22. septembra lokalne skupnosti predstavijo svoja mestna središča v drugačni luči in izvedejo dejavnosti, namenjene omejevanju prometa na določenih območjih, spodbujanju uporabe trajnostnih oblik prevoza in ozaveščanju prebivalcev o vplivih njihove izbire potovalnega načina.

Kaj lahko mladi storimo za zmanjšanje CO2 v praksi in hkrati ohranimo samoumevnost mobilnosti? 

»Mobilnost je danes prepogosto vezana na motoriziran prevoz, na individualne oblike prevažanja (predvsem avtomobili, tudi motorji). Mobilnost je lahko na krajše razdalje tudi nemotorizirana (hoja, kotalke, rolerji, kolesa, skiroji in še kaj) ali vsaj na električni pogon, pri čemer bi morala biti elektrika iz obnovljivih virov. Dandanes je že veliko finančnih podpor za gradnjo sončnih elektrarn, zato bi npr. veljalo spodbuditi starše ali skupnost k instalaciji sončne elektrarne. Nekateri pa se s kolesom podajo celo okoli sveta.

Javni prevoz je pomemben element pri ohranjanju suverenosti pri mobilnosti. Vlaki in avtobusi so realna opcija, ne samo za mlade. Potrebno pa je pogledati širše, v samo strukturo prevažanja: imamo npr. možnost deljenja prevozov ali celo skupno lastništvo prevoznih sredstev.

Poleg tega pa imamo dandanes v žepih mini računalnike, ki nam omogočajo komunikacijo preko velikih razdalj, ne da bi se fizično premaknili na drug konec sveta. Sicer je res, da je neposredna izkušnja neprecenljiva in nezamenljiva. Zato pa si je potrebno vzeti čas za pomembne stvari in ceniti tudi pot in ne zgolj cilj,« pravi Živa Kavka Gobbo, vodja programa globalna odgovornost in potrošnja (društvo Focus). Več o trajni mobilnosti, odgovorni potrošnji in podnebni stabilnosti si boste lahko prebrali v četrtkovem intervjuju z Živo.

Letošnji Teden mobilnosti poteka pod sloganom Gremo peš! Oglejte si seznam aktivnoti, ki jih pripravlja Hiša EU in informacijske točke Europe Direct:

TOREK, 17. september

CELJE, ob 10.00: preoblikovanje pohištva,

NOVA GORICA, ob 9.00: Informiranje o alternativnih prevoznih sredstvih v okviru PARK(irnega) dne, na katerem bodo začasno preoblikovali 5 parkirnih mest na Rejčevi ulici.

SREDA, 18. september

MARIBOR, ob 9.00: nagradni kviz in informiranje obiskovalcev o zeleni rasti, varovanju narave in zdravju,

RAVNE NA KOROŠKEM in PREVALJE: Picikl dan – kolesarjenje od Raven do Prevalj,

KOPER – Evropska komisarka za promet Violeta Bulc se bo udeležila dogodka ob odprtju Jantarnega železniškega tovornega koridorja (Amber rail freight corridor). Podrobnosti o dogodku in o možnosti udeležbe najdete na spletni strani organizatorja.

LJUBLJANA – Evropska komisarka za promet Violeta Bulc bo sodelovala na okrogli mizi "Prometna varnost in trajnostna mobilnosti". Več informacij o dogodku najdete tukaj.

GROSUPLJE – Vodja Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji Zoran Stančič bo aktivno sodeloval na posvetu o prihodnosti Evropske unije Kakšno Evropsko unijo si želimo državljani?, ki ga pripravlja Urad Vlade RS za komuniciranje. Več informacij o dogodku najdete tukaj. 

ČETRTEK, 19. september

MARIBOR, ob 9.00: nagradni kviz in informiranje obiskovalcev o zeleni rasti, varovanju narave in zdravju,

CELJE, ob 11.00: Izmenjevalnica oblačil "prinesi in odnesi" ter delavnica izdelovanja nakupovalnih vrečk,

KRANJ, ob 10.00: kolo sreče in informiranje obiskovalcev o trajnostni mobilnosti.

PETEK, 20. september

CELJE, ob 11.00: varna vožnja s kolesom,

BOHINJ, ob 9.00: gorsko kolesarjenje,

NOVO MESTO, ob 9.00: spimpaj svoje kolo, čelado & skiro,

SOBOTA, 21. september

LJUBLJANA, ob 10.00: družinsko-pustolovski pohod fotoorientacija;

CELJE, ob 10.00: lov na zaklade okoli Šmartinskega jezera.

TOREK–SOBOTA, 17.–28. september  

Na slovenski obali se bo v različnih mestih odvijal Teden sredozemske obale in makroregionalnih strategij, ki letos poteka pod sloganom #SEA4FUTURE. Slogan izpostavlja osebni odnos do morja ter s tem povezano odgovorno ravnanje vsakega posameznika. Glavni namen dogodkov je ozaveščanje o pomenu morja in obale za kvaliteto življenja vseh ljudi. Zavihaj rokave, odpri srce in pridi na čisto obalo! Več podrobnosti o posameznem dogodku najdete na spletni strani EUSAIR.

Vir: Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Foto: pixabay

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

17007

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino