Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 20 Sep. 2021

HACK4CLIMATE: Odpadna hrana

Mladinske centre prijazno vabimo, da spodbudite mlade k prijavi na prvi hekaton Hack4Climate, ki bo potekal 16. in 17. oktobra na Ljubljanskem gradu v okviru projekta LIFE IP CARE4CLIMATE. Prijave so v teku, število sodelujočih pa omejeno.

Ali ste vedeli, da je po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije (SURS) vsak Slovenec v letu 2019 zavrgel 67 kg hrane, od tega kar 26 kg še užitne? Več kakor polovico vse odpadne hrane v Sloveniji pa povzročijo gospodinjstva.

Na hekatonu bo več kot 24 ur bo časa, da mladi najdejo inovativne rešitve na področju zmanjšanja odpadne hrane v gospodinjstvih, ki predstavlja veliko težavo in prispeva k okoljskemu odtisu.

Prijavljene skupine v starosti med 16 in 24 let bodo lahko izbirale med tremi idejnimi področji:

  • ANALIZA in PRIDOBIVANJE PODATKOV: Inovativne rešitve načina zbiranja in analiziranja podatkov ter pristopi k reševanju problema odpadkov v gospodinjstvu, ki lahko pripeljejo do zmanjšanja količin odpadkov v gospodinjstvu.
  • INOVACIJA NA PODROČJU LOKALNE SKUPNOSTI / TEHNOLOŠKA INOVACIJA: Izvirne rešitve, ki bodo za reševanje zmanjšanja količin odpadkov v gospodinjstvu uporabile moč lokalne skupnosti in tako širše vplivala na problematiko.
  • KOMUNIKACIJA in OZAVEŠČANJE: Inovativne rešitve, ki prispevajo k zmanjšanju količin odpadne hrana v gospodinjstvu.

Skupinam bodo ves čas na voljo tudi mentorji, strokovnjaki z različnih področij, povezanih s hrano, ki jim bodo pri razvoju idej pomagali in svetovali. Med drugim bodo na pomoč priskočili Lara Habič z Ministrstva za okolje in prostor RS, Luka Jezeršek iz gostinstva Jezeršek, Tina Cipot iz Lidl Slovenija, dr. Aleš Kuhar iz EIT FOOD Slovenia, Eva Tisaj Žnidaršič z DragonHack-a in dr. Ilija Gasan Osojnik Črnivec ter dr. Mojca Korošec z Biotehniške fakultete.

Organizator hekatona bo prijavljenim zagotovil prevoz, namestitev, hrano in zabavo, tekmovalci pa bodo poskrbeli za dobre ideje. Najboljše tri ekipe si bodo prislužile mične nagrade: planetu prijazna “all inclusive” dogodivščina v Sloveniji / Nepozabno kulinarično doživetje na Dvoru Jezeršek / darilni bon za nakup v Lidlu.

Več informacij in prijavnica je na voljo na www.samo1planet.si/hekaton.

Vir: Samo1planet

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

79467

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino