Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 12 Mar. 2020

Informacije in priporočila Urada RS za mladino glede ravnanja v zvezi s pojavom Covid - 19

V zadnjih dneh od pojava prvih primerov koronavirusa v Sloveniji so se na Urad RS za mladino obrnile mnoge organizacije z vprašanji, kako postopati v zvezi z načrtovanimi aktivnostmi in dogodki. V namen podaje informacij in priporočil za nadaljnje ravnanje organizacij v mladinskem sektorju, objavljamo sporočilo Urada RS za mladino v celoti.

Urad RS za mladino mladinske organizacije s statusom delovanja v javnem interesu poziva, da tudi same premislijo o smiselnosti delovanja in odprtosti v času širjenja virusa in sledijo splošnim navodilom Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Predlagamo, da dnevno spremljate vse uradne informacije in prilagodite svoje aktivnosti v skladu z priporočili pristojnih ustanov ter se v največji možni meri izogibate vsem dejavnikom tveganja, kamor zagotovo sodijo tudi dogodki z večjim številom udeležencev ali gostov iz okuženih območji.

Kar pa zadeva napovedane aktivnosti mladinskih organizacij v povezavi z Javnim pozivom za sofinanciranje programov mladinskega dela v letih 2020 in 2021 vas obveščamo, da bomo vse prestavljene dogodke, ki bodo odstopali od prijave zaradi nastalih okoliščin, upoštevali pri vseh prihodnjih poročilih po principu individualne obravnave. V zvezi s projekti, ki se financirajo iz javnega razpisa "Krepitev kompetenc mladih skozi aktivno državljanstvo za večjo zaposljivost", pa ste že prejeli ločeno informacijo.

Slovenija bo danes, 12.3.2020, uradno razglasila epidemijo koronavirusa. Tudi v Sloveniji spremljamo naraščanje primerov oziroma širjenje okužbe, s čimer so povezani tudi novi ukrepi Vlade RS na tem področju. Z Nacionalnega inštituta za javno zdravje sporočajo, da pričakujejo naraščanje števila pozitivnih primerov tudi v naslednjih dneh, zaradi česar se s ponedeljkom, 16.3.2020, zapirajo vsa vrata vzgojno-izobraževalnih ustanov.

Za vse je obvezna odpoved organiziranih javnih dogodkov v zaprtih prostorih, kjer se pričakuje nad 100 ljudi, saj ti  lahko predstavljajo tveganje za prenos morebitnih okužb, svetujemo pa vam prepoved obiska vaših prostorov osebam, ki kažejo znake obolenja, starejšim osebam in kroničnim bolnikom.

Zaradi odgovornega preventivnega ravnanja osebe, ki se zadržujejo v prostorih vaše organizacije in kažejo znake okužbe (slabo počutje, utrujenost, nahod, vročina, kašelj in občutek pomanjkanja zraka) prosite, da prostor nemudoma zapustijo in pokličejo svojega osebnega zdravnika.

Odsvetovana so vsa nenujna službena potovanja v tujino, o prestavitvi ali odpovedi izvedbe mednarodnih projektnih aktivnosti pa se posvetujte s partnerskimi organizacijami ob upoštevanju priporočil, ki jih je izdala Nacionalna agencija Movit TUKAJ. Glede na zaostrovanje razmer Movit poziva, da tisti, ki vozovnic še nimate, teh do nadaljnjega tudi ne kupujete. Tisti, ki ste jih že, pa se obrnite na info@movit.si glede možnosti povračila.

Pozivamo vas, da dnevno spremljate aktualne informacije in ukrepe pristojnih institucij in v skladu s temi tudi ravnate. Ažurne informacije v zvezi s trenutnim stanjem v RS ter z jasnimi in strokovnimi navodili za ravnanje, preventivno  in tudi v primeru pojava okužbe, so dostopne tudi na spletnem mestu Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Preventivno delovanje

  • Izogibamo se tesnim stiskom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni (vsaj 1 meter oddaljeni).
  • Ne dotikamo se oči, nosu in ust.
  • V primeru, da zbolimo, ostanemo doma.
  • Upoštevamo pravila higiene kašlja.
  • Redno si umivamo roke z milom in vodo.
  • V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost alkohola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60%. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože. 
  • V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi. Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.

Kaj storiti v primeru suma na okužbo?

Za vse, ki bi zaradi vročine, kašlja in težkega dihanja ter morebitnega stika z okuženim ali s kom, ki je bil na ogroženem območju v tujini, posumili, da so morda okuženi tudi sami, velja poziv: ne hodite naokoli, pokličite osebnega zdravnika ali najbližji urgentni center in upoštevajte navodila zdravstvenih delavcev. Vlada je s pristojnimi službami vzpostavila klicni center. https://www.nijz.si/sl/koronavirus-2019-ncov

Vabimo vas, da dnevno spremljate tudi spletno stran Vlade RS, kjer so vam prav tako na voljo aktualne informacije v zvezi s pojavom novega virusa.

Vir: Urad RS za mladino
Foto: pixabay

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

11921

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino