Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 27 Feb. 2020

Intervju: Vaneja Steyer, dekle, ki praznuje rojstni dan le vsake štiri leta

Letošnji februar ima zaradi prestopnega leta 29 dni. Rojeni na 29. februarj svoj pravi rojstni dan praznujejo le enkrat na štiri leta, zaradi česar se lahko pošalijo, da se starajo štirikrat počasneje od ljudi, rojenih na druge dni v letu. Imenujemo jih tudi smolčki. To imenovanje izvira iz prepričanja, da imajo ti ljudje smolo, ker lahko svoj rojstni dan praznujejo le vsaka štiri leta. Običaji, kdaj smolčki dopolnijo polnoletnost, so različni. Pri nas tako ob neprestopnem letu Smolčki dodatno leto od rojstva uradno dopolnijo 1. marca. Zanimalo nas je, kako svoj rojstni dan dojema dekle, rojeno na prestopno leto. Pogovarjali smo se z Vanejo Stayer. Vabljeni k branju!

Kdaj praznuješ rojstni dan, ko leto ni prestopno in koliko boš letos stara?

Sama zagovarjam, da sem rojena februarja in ne marca. Torej, ko prestopnega leta ni, praznujem rojstni dan 28. februarja. Letos bom stara 5 let oziroma 20 let.

Se imaš za srečnico ali osmoljenko, glede na to, da uradno praznuješ le na štiri leta? Bi želela imeti rojstni dan raje na kakšen drug dan?

Osmoljenka definitivno nisem. Nikoli si nisem želela imeti rojstnega dne  na kateri drugi datum. Mislim pa, da je ta datum srečen za ženske, saj bom dejansko celo življenje mladih let.

Kako najraje praznuješ svoj rojstni dan?

Ko ni prestopnega leta, ga praznujem kar dva dni skupaj. Ko pa je prestopno leto, pa ne gre brez trgatve, ki jo moj oče pripravi vsaka štiri leta.

Kdaj ti ljudje večinoma čestitajo? Dan prej,28. februarja ali kasneje,1. marca?

Večina mi vošči 28. februarja, ker sem jih sama tako navadila.

Facebook nas obvesti, ko ima kdo rojstni dan. Kako je pri tebi?

Tudi Facebook meni, da je moj rojstni dan ko ni prestopnega let, torej 28. februar.

Lani si praznovala polnoletnost. Kako je v Sloveniji, si polnoletna postala 28. februarja ali prvega marca?

Praznovala sem ga pred dvema letoma, leta 2018. Polnoletnost sem dopolnila 28. februarja po mojem mnenju, druge razlage ne vem.

Nam lahko zaupaš kakšno anekdoto v zvezi s svojim rojstnim dnem?

Na Irskem lahko 29. februarja ženske zaprosijo za roko. (Na Irskem naj bi ženske imele pravico, da lahko na prestopni dan zaprosijo svojega izbranca. To pravico naj bi jim izborila svetnica Brigita Irska, ki je Svetega Patrika prosila, da ženskam, ki morajo več let čakati na snubitev, omogoči, da prevzamejo pobudo in same zaprosijo bodočega moža. Ta naj bi prisluhnil njeni prošnji, a ker je šlo za zelo občutljivo zadevo je predlagal, da imajo to možnost ženske le na en dan vsake štiri leta. Tradicija se je nato prenesla še na druge države. Na Danskem mora moški, ki zavrne snubitev, ženski plačati "odškodnino", in sicer 12 parov rokavic, da bo lahko zakrila svojo sramoto. V sodobni družbi teh dilem ni več, saj tradicija, da mora moški zaprositi žensko, ni več tako zelo močna. Kljub vsemu pa v marsikateri državi velja, da je prestopno leto pravi trenutek, da ženska vzame vajeti v roke in obotavljajočega partnerja končno zaprosi. Če slednji privoli, pa nikar ni dobro hiteti s poroko. Ta naj se odvija šele v naslednjem letu, saj prestopna leta ne veljajo za "srečna" - op.ur. - vir)

Prihajaš iz vinarske družine. Oče ti je posvetil tudi vino. Lahko kaj več poveš o tem?

To je vino Steyer Vaneja Dišeči traminec – vino iz sušenega grozdja, ki ga pridelamo vsaka štiri leta. Na prestopni dan, 29. februarja potrgamo in sprešamo grozdje iz dišečega traminca, ki smo ga sušili od lanske jeseni. Mošt, ki ga stisnemo, najprej počasi fermentira, nato pa vino zori naslednja štiri leta. Po končanih štirih letih oziroma na naslednje prestopno leto pride to vino na trg. Torej bomo letos predstavili vino letnik 2015, ki smo ga potrgali oziroma sprešali leta 2016.

Sedaj je že tradicija, da na trgatev povabite ostale smolčke. Boste tudi letos praznovali v razširjeni družbi in kako bo potekalo praznovanje?

Na ta dan bo od 10. ure naprej potekala trgatev, katere se lahko udeležijo tudi ostali smolčki. Žvečer pa bo organiziran kulinarični-glasbeni dogodek s priznanim chefom.

Se lahko praznovanju pridruži še kdo?

Za kulinarično-glasbeni dogodek sprejemamo rezervacije do zasedenosti mest

Vir: uredništvo mlad.si
Foto: Vaneja Steyer, osebni arhiv 

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

24283

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino