Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 03 Jan. 2019

Izid pesniške zbirke »Šepetalec z napačnim tekstom«

Ob koncu koledarskega leta 2018 je skupina mladih, ki delujejo v okviru KUDa Pozitiv v DICu izdala pesniško zbirko s pomenljivim naslovom »Šepetalec z napačnim tekstom«.

V zbirki se nam predstavijo mladi pesniki, ki so svoje pesmi začeli objavljati v dijaški literarni reviji Triper, ki v Dijaškem domu Ivana Cankarja izhaja od leta 2012.

Iz spremne besede Urške Klajn: »Vsebinska plat pesmi se pne vse od popolnoma subjektivnih, prvoosebnih, z jasnimi stališči in z izoblikovanim pogledom na svet, do objektivnih, tretjeosebnih, kritičnih pesmi. Mladi so v svojih razmišljanjih izjemno angažirani, papir jim služi kot prazno platno, na katerega zelo konkretno in korektno izlivajo svoja čustva. Zrela poezija, ki je izpovedno močna, metaforično bogata in zelo razmišljujoča, pred bralca postavlja mladega pesnika, ki se stalno sprašuje o smislu življenja, o bližini smrti in ki se ne boji izraziti razočaranja nad življenjem. V besedilih je prisotna neizmerna želja po »biti cel v tem svetu«, a hkrati spoznanje o nesprejetosti v družbi«.

Najpogosteje je izražena kritika sveta in na ta način posredno predstavljen duh časa, v katerem živimo. In ki ga mladi ljudje vidijo kot svet zavračanja, svet, v katerem je denar ena izmed glavnih vrednot in svet, v katerem zija pregloboko brezno med revnimi in bogatimi, med lažjo in resnico, svet, ki je prehiter, mi pa samo jemljemo, sanjamo in se vrtimo brez prestanka.

Predstavitev, v kateri so avtorji brali svoje pesmi, se je odvila  v Kreatoriju na Poljanski cesti. Celoten dogodek je dostopen tukaj.

Vir in foto: Dijaški dom Ivana Cankarja

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

37185

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino