Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 14 May 2021

Izkušnja udeleženca v projektu Negovanje sveta je lahko služba

V Društvu Parada ponosa so se lansko leto vključile_i v projekt Negovanje sveta je lahko služba, ki ga je koordiniralo društvo PiNA. Projekt jim je omogočil, da so v času od septembra 2020 do aprila 2021 sodelovale_i s štirimi mladimi osebami, ki so se vključile v izobraževanje na delu.

Vse_i so se spoznale_i z delovanjem organizacij civilne družbe v Sloveniji, sicer pa so se preizkusile_i na zelo različnih področjih: od socialnih omrežij in stikov z javnostmi prek projektnega in raziskovalnega dela pa vse do trenerstva v neformalnem izobraževanju. Na vseh področjih so v njihovo delo vnesle_i svežino, nove poglede in ideje, motivacijo, željo po učenju in predvsem vero v boljši svet.

Za njih je bilo sodelovanje v projektu krasna izkušnja, ki jih je kljub zapletom, povezanim z epidemijo, navdala z novo energijo. Objavljajo pa še izkušnjo enega od udeležencev, ki se je v sklopu programa Sqvot (programa za zmanjševanje tveganja za brezdomnost in stanovanjsko izključenost LGBTIQ+ mladih) vključil v vodenje spletnih vrstniških pogovornih skupin o stanovanjski problematiki za LGBTIQ+ mlade.

 »Pri Paradi ponosa sem se vključil v izobraževanje na delu, ki ga je organiziralo društvo PiNA s projektom Negovanje sveta je lahko služba. Vesel sem za to izkušnjo. Izobraževanje je zajemalo vodenje vrstniških pogovornih skupin na temo stanovanjskih stisk mladih LGBTIQ+ oseb. Pogovarjale_i smo se o iskanju stanovanja, razkritju s stanovanjskega vidika, pravicah najemnic_kov stanovanj, bivanju v nesprejemajočem okolju, kjer moramo prikrivati svojo identiteto, bivanju med prazniki in še čem.

Najdragocenejše je bilo, ko sem od udeleženk_cev dobil informacijo, da jim taki dogodki veliko pomenijo. V času covida-19 je ogromno oseb izgubilo stik s skupnostjo, zato so takšni dogodki še toliko pomembnejši. Ena oseba je rekla, da je vesela priložnosti, ko se lahko z drugimi pogovarja o temah, o katerih se sicer sploh ne more. Nekdo je rekel, da je vesel stika z drugimi ljudmi iz LGBTIQ+ skupnosti, ker živi nerazkrit pri starših, zdaj pa mu je korona še preprečila študijsko izmenjavo. Večkrat sem dobil občutek, da smo udeleženkam_cem polepšale_i dan in zmanjšale_i osamljenost.

Lepo mi je bilo tudi na vseh pripravah in evalvacijah pred in po skupinah. Sploh jih nisem doživljal kot delo, ker sem vse počel s srcem in v tem užival

Vir: Društvo Parada ponosa

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

27817

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino