Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Lokalno
Všečno: (0)
Datum objave: 28 May 2021

Izobraževanje mladih Romov o aktivnem državljanstvu

“Prihodnost je v naših rokah” je slogan Evropskega tedna mladih, ki poteka med 24. in 30. majem 2021.  V Združenju EPEKA si prizadevajo, da bi tudi mladi Romi imeli večje zavedanje svoje vloge pri sokreiranju družbe. V skladu s tem so organizirali delavnico, na kateri so jih želeli opolnomočiti za aktivno državljanstvo ter jih seznaniti z možnostmi mobilnosti, ki jih ponujajo evropski programi.

Evropski teden mladih spodbuja razpravo o temah, ki so relevantne in zanimive za mlade ter omogoča predstavitev priložnosti za evropsko mladino. Glavni cilj je spodbujati sodelovanje mladih z vključevanjem in povezovanjem ter podpirati promocijo nove generacije programov mobilnosti.

V Združenju EPEKA so 26. maja 2021 organizirali delavnico na temo aktivnega državljanstva in vključevanja mladih z manj priložnostmi, namenjeno mladim med 15 in 30 let. Na delavnici so predstavili ključne vidike aktivnega državljanstva ter pomen ustvarjanja vključujoče družbe. Znotraj tega so se pogovarjali o tem, kaj pomeni demokracija in svoboda - o zakonih, kritičnem razmišljanju, etiki in družbeno odgovornem delovanju, človekovih pravicah in svoboščinah, stereotipih, predsodkih in diskriminaciji. Prav tako so se mladi naučili, kaj pomeni biti državljan/ka RS in kaj pomeni biti državljan/ka EU in sveta. Obenem pa so prestavili EU programe, kot sta Erasmus+ in Evropska solidarnostna enota, ki jim lahko pomagajo na poti k aktivnemu državljanstvu.

Dogodka se je udeležilo precej mladih Mariborčanov, med njimi večinoma pripadnikov Romske manjšine. Koncept aktivnega državljanstva je bil za večino nov, pri čemer so se pa v šolah nekateri že srečali s programi mobilnosti. Preko predavanja, diskusije in ogledov izobraževalnih videev so spoznali dodatne možnosti mobilnosti, ki jih ponujata programa Erasmus+ ter Evropska solidarnostna enota, predvsem pa so ozavestili, na kakšne načine lahko aktivno sodelujejo na lokalnem, nacionalnem in evropskem nivoju.

Vir: Združenje EPEKA

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

16713

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino