Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 11 Aug. 2022

Je ples šport, umetnost ali zabava? Vse obenem

V EKTC Maribor so opravili zanimiv intervju z mlado umetnico in plesalko Petro Preininger, ki jim je predstavila veliko zanimivega o plesu. Petra je diplomirana profesorica likovne pedagogike, vizažistka ter bivša tekmovalna plesalka. Zadnja leta pa se s plesom ukvarjam rekreativno in v matičnem Plesnem klubu Podčetrtek vodim skupine družabnih plesov za odrasle.

Petra jim predstavi veliko pozitivnih učinkov plesa. Tako ima na primer ples v paru mnogo pozitivnih učinkov na telo in duha. Velja za umetnost in hrati za šport. Ples zahteva usklajeno in harmonično gibanje v pravilni telesni drži. Hrbtne mišice se med plesom krepijo in zato ni dvoma, da ples vzdržuje pravilen položaj in ukrivljenost hrbtenice.

Mnogi športi, za razliko od plesa, določene mišične skupine krepijo izrazito nesorazmerno, s čimer se ustvarjajo neravnovesja, kar je pogosto dober recept za težave s hrbtenico v zrelem življenjskem obodbju, pa tudi recept za težave s kolki in koleni, čemur smo vsakodnevno lahko priča. Na drugi strani pa prihaja do zaspanosti mnogih mišičnih skupin in njihovega krajšanja ter togosti, kar se kaže v nefleksibilnosti, neelastičnosti, torej v nezmožnosti izvajanja polnih gibov.

Zaradi gibanja v vseh smereh, kontra gibanja v kombinaciji z nenadnimi spremembami smeri in nasploh raznolikosti gibanja v različnih ravninah, s plesom aktiviramo in natreniramo vse mišične skupine telesa, tudi tiste, ki jih pri drugih aktivnostih, kot je na primer dvigovanje uteži, sploh ne uporabljamo in se jih ne zavedamo.

O tem in še mnogo več si lahko preberete na povezavi.

Vir: Center eksperimentov Maribor

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

91041

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino