Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (25)
Datum objave: 30 Oct. 2019

31. oktober - dan reformacije

31. oktobra od leta 1992 v Sloveniji praznujemo dan reformacije, ki je dela prosti dan. Praznujemo ga v spomin in opomin o pomenu slovenskega jezika, za katerega v preteklosti ni bilo vedno samoumevno, da ga javno govorimo, beremo in pišemo. Prvo zapisano slovensko besedo smo dobili leta 1550, ko je Primož Trubar, slovenski protestantski duhovnik, napisal Katekizem in Abecednik

Primož Trubar je protestantsko misel prinesel v naše kraje iz Nemčije, njegovi začetki segajo v čas, ko je nemški katoliški duhovnik in avguštinski menih Martin Luther, 31. oktobra 1517 na vrata cerkve v Wittenbergu obesil 95 tez, s katerimi je zahteval cerkveno prenovo. Od tod tudi ime reformacija, saj je Luther zahteval ne samo versko, temveč tudi politično in kulturno prenovo. Ena od njegovih zahtev je bila tudi, da se omogoči vsem branje Svetega pisma v materinem jeziku, kar je bilo ključnega pomena za razvoj književnosti v mnogih jezikih, tudi za slovenski.

Častni škof evangeličanske cerkve v Sloveniji Geza Erniša je v poslanici ob prazniku povzel Trubarjeve besede: "Za vse Slovence prosim milosti, miru, usmiljenja in pravega spoznanja Boga po Jezusu Kristusu,” in v nadaljevanju razložil, da to niso samo prve slovenske besede Primoža Trubarja v prvi slovenski knjigi, Katekizmu, ampak hkrati "ključ do razumevanja širine človekovega duha, ki nam je Slovencem lahko za zgled v marsičem tudi danes." Poudaril je tudi pomen sporočila ob dnevu reformacije "v razmislek o nas samih in prizadevanje za izboljšanje naše skupne stvarnosti! V tem duhu vsem voščim ob prazniku in želim prijetno praznovanje!" je ob koncu poslanice zaželel vsem nam.   

Kako pa je z bralno kulturo danes? Po raziskavi Bralna kultura in nakupovanje knjig v Sloveniji iz leta 2015 je razvidno, da se je sicer 68 odstotkov anketirancev označilo za bralce knjig, vendar je bilo takih, ki so v zadnjih 12 mesecih prebrali vsaj eno knjigo, le 58 odstotkov. 

Vsako leto v spomin pomena pisane slovenske besede poteka Državna proslava ob dnevu reformacije, letos bo potekala 30.10. ob 20. uri v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani, neposredni prenos proslave lahko spremljate na I. programu Televizije in I. programu Radia Slovenija ter na spletnem portalu RTV Slovenija.

Vir: uredništvo mlad.si

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

45033

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino