Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 28 Aug. 2020

Kaj imata skupnega ASEF in repnica?

Ekipa Ameriško-slovenske izobraževalne fundacije (ASEF) je v času poletnih počitnic na izlet po jugovzhodnem delu Slovenije popeljala mlade novopečene štipendiste in sicer 12 Slovencev, 2 Američana in 1 Argentinca s slovenskimi koreninami.

Po koncu izleta je ena imed udeleženk Nina Zupančič, dr.med. in štipendistka ASEF napisala prispevek v obliki dnevnika, kjer je napisala, kaj se je vse dogajalo na potepanju po Sloveniji. Vabljeni k branju!

"Novopečeni štipendisti in ekipa ASEF smo se z maskami na obrazih nestrpno posedli v avtobus pričakajoč nove dogodivščine. Prvi postanek smo imeli na Pleteršnikovi domačiji v vasi Pišece, kjer smo bili poučeni o pomembnosti Maksa Pleteršnika za slovenski jezik. Gostitelji, člani Društva Pleteršnikova domačija Pišece, so nas navdušili tudi s svojim zanimanjem za kulturo, saj se je marsikdo izmed njih lahko pohvalil z bodisi napisano knjigo, pesmimi ali domačimi kuharskimi dobrotami. Polnih ust kolačev smo se odpravili na pot proti gradu Pišece, ki smo ga za razliko od nekdanjih Turških vpadnikov z lahkoto našli. Gozd in narava okoli gradu sta nekoč zmedla Turke, da so se izgubili in nikoli niso dosegli gradu. Oskrbnik nas je očaral s svojo predanostjo in zgodbo o sivi usodi gradu, ki kljub številnim prenovljenim sobanam, še vedno išče svojega najemnika. Ob vhodu smo spoznali, da se iz tega dela Slovenije ne bomo vrnili domov, ne da bi poizkusili vsaj ‘kapljico žlahtnega’. ..."

Nadaljevanje Nininega zapisa, najdeš tukaj.

Spoznajte letošnje štipendiste ASEF, ki gredo na raziskovalni obisk v tujino ali pridejo na obisk v Slovenijo.

Vir: ASEF
Foto: Bixbay

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

93386

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino