Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Lokalno
Všečno: (0)
Datum objave: 28 Apr. 2022

Kaj vse nas lahko nauči narava?

Narava je tisto, kar mednarodne goste MC Idrija največkrat očara, ko pridejo k njim kot prostovoljci ali udeleženci izmenjav. Tudi kadar lokalni mladi in drugi sokrajani strnejo svoje misli za njihov spletni blog #LivinginIdrija, je v njih brez dvoma vsaj enkrat omenjena narava. Kot sestavni del vsakega večdnevnega srečanja pri njih vedno lahko iz rokava »potegnejo asa« in organizirajo pohod in ogled najbolj priljubljenih točk v naravi.

Zato so se v MC Idrija spraševali, kako bi lahko še več časa posvetili preživljanju časa v naravi in izkoristili to možnost, ki jim jo ponuja neposredna okolica. Povezali so nekaj mednarodnih partnerjev in uspešno prijavili projekt, ki bo mladinske delavce in mlade povabil v naravo.

Tako je nastalo Erasmus+ strateško partnerstvo, ki združuje vodiče po divjini iz italijanskega zamejstva Wild Routes, hrvaške strokovnjake za preizkušnje na prostem Outward bound Croatia in poljsko fasilitatorko, ki se ukvarja z vodenjem skupin, iz PINE Edukacja w naturze.

Skupaj bodo razvili aktivnosti in orodja za izobraževanje na prostem, ob tem pa tudi omogočili profesionalizacijo mladinskih delavcev in ponudili mladim priložnost za pridobitev neformalnih učnih izkušenj, ki bodo prispevale k njihovi osebnostni rasti. Implementirali bodo metode s tega področja ter razširili svoje znanje v lokalnem okolju ter poskrbeli za ozaveščanje o (neizkoriščenem) potencialu, ki ga tovrstno delo lahko prinese različnim organizacijam v našem okolju.

Prvo tridnevno srečanje so pripravili v Idriji, kjer so se spoznavali ter načrtovali ključne korake projekta, poleg tega pa so se podali tudi na gozdno terapijo z Majo Pišljar v bližino Divjega jezera ter na obisk v center šolskih in obšolskih dejavnosti. Prvemu srečanju sledi izvajanje aktivnosti v lokalnih okoljih, kjer bodo preizkušali nove metode in orodja za delo z mladimi, nato pa se bodo srečali še na študijskem obisku na Hrvaškem in zaključnem srečanju v Italiji. Vmes pa bodo svoje ugotovitve in uporabljena orodja uredili tako, da bodo javno dostopna in na voljo še drugim mladinskim delavcem oziroma vsem, ki delajo z mladimi.

Naloga idrijske ekipe bo torej pripraviti in izvesti mesečne dogodke z različnimi skupinami mladih, jih preizkušati in razvijati ter nato zapisati in deliti z drugimi. Vabijo vse, ki bi vas zanimalo sodelovanje pri projektu in bi radi razvili oziroma preizkusili vsaj eno novo orodje ali metodo za delo z mladimi na prostem v naslednjem letu ter vam bo pri tem koristila skupinska spodbuda in izmenjava.

 
Vir: Mladinski center Idrija
Avtorica: Helena Ločniškar

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

49624

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino