Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 14 May 2019

Kako deluje Evropski parlament?

Evropski parlament (EP) ima sedež v Strasbourgu, vendar deluje v treh krajih: v Strasbourgu, Bruslju in Luksemburgu. Razlogi za to so zgodovinski, saj evropske institucije že od ustanovitve dalje, leta 1962, delujejo v treh mestih. V Strasbourgu, simbolu francosko-nemške sprave, je tudi sedež Sveta Evrope. 

Parlament je razdeljen na dvajset posebnih odborov, ki prvi obravnavajo zakonodajne predloge, ki so jim predloženi. V EP sedi 751 evropskih poslancev, od tega 8 slovenskih poslancev. Število evropskih poslancev iz posamezne države EU je približno sorazmerno številu njenega prebivalstva, vendar gre pri tem za padajočo sorazmernost: nobena država ne sme imeti manj kot 6 ali več kot 96 poslancev, skupno število poslancev pa ne sme preseči 751 (750 poslancev in predsednik). Poslanci so združeni v politične skupine po politični usmeritvi, ne po narodnosti.

Trenutno je v EP sedem političnih skupin, in sicer: Skupina Evropske ljudske stranke (Krščanskih demokratov) in Evropskih demokratov, Skupina socialdemokratov v Evropskem parlamentu, Skupina zavezništva liberalcev in demokratov za Evropo, Skupina Zelenih/Evropske svobodne zveze, Konfederalna skupina Evropske združene levice - Zelene nordijske levice, Skupina neodvisnosti/demokracije in Skupina združenje za Evropo narodov. Vsaka skupina ima predsednika, predsedstvo in sekretariat.

Zasedanja in razprave EP so odprta za javnost. Sklepi, stališča in razprave so objavljeni v Uradnem listu EU (Official Journal of the European Union). Podrobna razložitev sestave evroskega parlamenta je dostopna na tej povezavi.

Kaj pa je delo poslancev Evropskega parlamenta?

Poslanci Evropskega parlamenta so izvoljeni predstavniki ljudstva EU, ki zastopajo njegove interese in interese mest ali regij v Evropi. Poslanci prisluhnejo ljudem z lokalnimi in nacionalnimi vprašanji, interesnim skupinam in podjetjem. So zakonodajalci EU, obenem pa lahko postavljajo vprašanja Komisiji in Svetu ministrov. Imajo veliko vlogo pri pomembnih vprašanjih današnjega časa, kot so podnebne spremembe, migracije, človekove pravice v svetovnem merilu in način urejanja finančnih trgov.

Vsakodnevna delovna obremenitev poslancev, ki so vključeni v sedem različnih političnih skupin, je razdeljena na delo, namenjeno volivcem iz njihove države, delo v odborih, razprave v njihovih političnih skupinah ter razprave in glasovanja na plenarnih zasedanjih. Udeležujejo se sej svojih odborov in političnih skupin ter številnih drugih sej. Lahko so tudi člani delegacije za odnose s tretjimi državami, ki včasih zahteva potovanje zunaj EU.

Seznam slovenskih kandidatov za evropske volitve:

 • MS
 • Gibanje Zedinjena Slovenija
 • Zeleni Slovenije
 • Dobra država
 • SNS
 • Povežimo se
 • LMŠ
 • NSi
 • Skupna lista SDS in SLS
 • DOM
 • SD
 • LEVICA
 • DeSUS
 • SAB

Mandat izvoljenih poslancev traja pet let, seznam slovenskih poslancev, ki so delovali v mandatnem obdobju 2014-2019, pa najdete tukaj. V videih na tej strani si lahko pogledate predstavitev EU parlamenta, kaj vse so storili v iztekajočem se mandatu EU poslanci ter kako nas v EU parlamentu zastopajo.

Delo evropskega parlamenta lahko spremljate na tej spletni povezavi.

Vir: uredništvo mlad.si
Foto: pixabay

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

86396

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino