Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 25 Nov. 2020

Kako mi MEPI pomaga razumeti, kaj lahko storim za naravo?

»Obtičali smo zaprti v dosegu naše občine - izkoristimo izjemno priložnost in ozavestimo, kaj nas obdaja ter kaj vse nam narava ponuja

                                                                                               Jaka Kregar

Pri Zavodu MEPI  se s prostovoljnim delom oziroma služenjem učijo biti pozorni na potrebe drugih in se nanje ustrezno odzivati. Ob izrazu drugi skoraj vedno pomislimo na druge osebe – na ljudi v naši skupnosti. Vse preredko se spomnimo tudi na potrebe ostalih drugih - vsega živega in neživega, kar nas obdaja.

»Čas je, da se dobro začnemo zavedati dejstva, da so vse »naše male skupnosti«, v katerih živimo – družina, skupina prijateljev, občina, država ali pa kar celotna svetovna družba – le delček veliko večje skupnosti z imenom narava. Odlična priložnost za to se ponuja na pustolovski odpravi. Čeprav MEPI na področju odprav v ospredje postavlja izkušnjo dela v skupini (skupnosti!), razvoj vodstvenih veščin ter sposobnost kreativnega reševanja problemov, ponujajo odprave mlademu človeku predvsem odlično izkušnjo prvinskosti in povezovanja z naravo. Z večdnevnim bivanjem izven varnega zavetja doma se krepi zavedanje, da smo ljudje vendarle zgolj neznaten del narave, ki z nepremišljenimi dejanji znatno in predvsem nesorazmerno z našo majhnostjo vpliva na svet, ki nas obdaja. Čutno popotovanje skozi različne skupnosti omogoča razvoj zavedanja o neskončni raznolikosti potreb drugih.

Občutljivost za potrebe drugih v kombinaciji z zavedanjem, kdo vse drugi sploh so, vodi do odkrivanja problemov, ki jih lahko pomagamo rešiti. Odgovoren odnos do narave zahteva proaktiven pristop, ki ga mlad človek tekom udeležbe v Programu MEPI vsekakor izoblikuje.

Dovoli si čutiti naravo, ki ji pripadaš, in se tega zavedati. To je prvi, a največji korak za boljši svet,« pravi Jaka Kregar, udeleženec programa MEPI.

Misli o tem, kako ju je MEPI povezal z naravo, sta strnila tudi Mepijevca Job in Julija, njun prispevek pa si lahko preberete tukaj.  

Vir: Zavod MEPI

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

26393

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino