Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 23 May 2019

Kako ne veš, kdo je Tito?

Projekt “Venues of victims // Venues of perpetrators. Mapping, decoding & processing the role of historical – civic education in (European) Youth Work” je za dva poučna tedna na dvonadstropni avtobus spravil 60 mladih iz 12 različnih evropskih držav.

Mladinska izmenjava je bila ustvarjena z namenom, da razišče, kako zgodovino pripovedujejo spominska obeležja in muzeji na Hrvaškem. Kako postavitev muzeja pripoveduje dogodke iz preteklosti? Kakšna čustva ima namen vzbuditi? Kako naj se lotimo pripovedovanja ne da bi podlegli propagandi ene ali druge strani?

"Zgodovina naroda je zelo osebna. Mnogo udeležencev je priznalo, da se v šoli o Jugoslaviji niso učili skoraj nič. Eno izmed najpogostejših vprašanj je bilo: „Kdo je Tito?" Države Evropske unije so morda povezane v svojih zgodovini, a šolski učbeniki tega ne kažejo", je zapisala slovenska mladinska vodja Maša Viršček.

Celoten prispevek in dokumentarec, ki je nastal v sklopu projekta si lahko prebereš in ogledaš tukaj.

Vir in foto: Socialna akademija

 

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

76616

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino