Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 27 Oct. 2021

Kako v boj s COVID-19?

Evropska komisija je kot ključni ukrep iz strategije EU za terapevtike proti COVID-19 oblikovala portfelj 10 potencialnih terapevtikov proti COVID-19. Z njimi bo zagotovljeno, da se bodo pacienti in pacientke po vsej EU lahko čim hitreje zdravili, če bo Evropska agencija za zdravila (EMA) potrdila njihovo varnost in učinkovitost.

Skupina neodvisnih znanstvenih strokovnjakov je pregledala 82 kandidatov za terapevtike, ki so v pozni fazi kliničnega razvoja. Seznam desetih kandidatov je razdeljen v tri kategorije zdravljenj in se bo z novimi znanstvenimi dokazi še razširjal: protivirusna monoklonska protitelesa, ki so najučinkovitejša v prvih fazah okužbe, protivirusna zdravila za peroralno uporabo čim hitreje po okužbi in imunomodulatorji za zdravljenje hospitaliziranih pacientk in pacientov.

Komisarka za zdravje in varnost hrane Stela Kiriakides je povedala: »Cepljenje je edino orodje za preprečevanje hospitalizacije in smrti zaradi COVID-19 ter je kot tako edini način za izhod iz te pandemije. Medtem pa pacienti in pacientke s COVID-19 potrebujejo varno in učinkovito zdravljenje za boj proti okužbi, izboljšanje njihovih možnosti za hitro okrevanje, zmanjšanje števila hospitalizacij in, kar je najpomembneje, preprečevanje smrtnih žrtev. Podpisali smo že štiri pogodbe o skupnih javnih naročilih za različna zdravljenja COVID-19, pripravljeni pa smo na pogajanja za še več pogodb. Naš cilj je izdati dovoljenja za vsaj tri terapevtike v prihodnjih tednih in po možnosti še za dva do konca leta ter državam članicam čim prej omogočiti dostop do njih.«

Strategija EU za terapevtike proti COVID-19 dopolnjuje strategijo EU za cepiva, ki ostaja glavno orodje EU za končanje pandemije, in sicer s preprečevanjem in zmanjševanjem prenosa primerov ter stopenj hospitalizacije in smrti zaradi bolezni.

Vir: Evropska komisija

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

81453

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino