Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 16 Aug. 2022

Kako živeti odrast? Usposabljanje »Living in Degrowth Community«

Na Zavodu Voluntariat smo imeli zelo pester julij. Poleg sedmih mednarodnih aktivnosti smo eno gostili v mariborski Pekarni. Tokrat smo se posvečali temi odrasti, ki se nam v današnjih časih zdi zelo pomembna in prioritetna. Še posebno po informacijah, da smo meseca julija presegli porabo naravnih virov, in tako obeležili 28. julij kot dan okoljskega dolga 2022.

Zdaj nam je lahko že zelo jasno da planet ne prenesa »zahodnjaškega« načina življenja. In rešitev je lahko le odrast. Kar pomeni spremembo načina produkcije in potrošnje dobrin.

Več o našem usposabljanju »Living in Degrowth Community« je zapisala Samanta Glorya Pahole:

»V ponedeljek se je v Mariborske hostlu Pekarna zaključil trening odrasti, organiziran s strani Voluntariata in Zadruge Buna, ki ga je vodila Živa Lopatič z asistentko Samanta Pahole. Trening je trajal od 20. do 26. julija.

Odrast je koncept, gibanje in način razmišljanja, pri katerem glavni poudarek ni le poziv k manjši rasti, potrošnji ali proizvodnji, ampak tudi poziv k ponovni politizaciji in spremembi izrazov s katerimi so obravnavani ekonomski odnosi in identitete.

Udeleženci so na trening prišli iz Slovenije, Romunije, Češke in Portugalske. Pridružili so se tudi študentje iz Avstrije, ki sicer prihajajo iz Indije, Vietnama, Afganistana in Italije. Šest dni so skupaj živeli v skupnosti, ki so jo zgradili, se udeležili raznih odrastniških aktivnosti.

Udeleženci so si sami kuhali kosila in večerje. Da bi bili ti čim bolj okolju prijazni, so si dodali še izziv kuhati veganske obroke, poleg tega pa za kuhanje pridobiti čim več sezonske hrane in hrane, ki ni pakirana v plastiki. Kraji nakupov so tako bili trgovina brez plastične embalaže Zelena japka, zadruga Dobrina in mestna tržnica. Obiskali so tudi urbani vrt, kjer so se prav tako preizkusili v vrtnarjenju in iz prve roke preizkusili pridelavo svežega sadja in zelenjave. Ob obisku središča ponovne uporabe Ropotarnica je marsikateri udeleženec dal nov dom predmetu, ki prejšnjemu lastniku ni več služil uporabi. Seveda ni šlo brez fair-trade jutranje kave za motivirane okoljske nadobudneže, ki jo priskrbela zadruga Buna.

Čez trening so potekale tudi razne delavnice, ki sta jih vodili Živa Lopatič in Živa Kavka Gobbo iz društva za sonaravni razvoj Focus, s katerimi so udeleženci reflektirali stanje v današnjem svetu. Nekaj majhnih delavnic pa so si udeleženci organizirali kar sami. Odločili so se namreč, da bodo drug z drugim znotraj skupnosti delili spretnosti in znanja. Tako so imeli med drugim delavnico Chi Kunga, predavanje o alternativnih valutah in branje Tarot kart.

Trening je bil sestavljen tako, da so udeleženci čez celoten teden ne le razmišljali o tem, kaj njim samim predstavlja odrast ter kako doprinesti k svetli prihodnosti, temveč se tudi sami preizkusili v odrastniškem življenju.

Poleg vsega tega, pa so uživali še ob raziskovanju samega mesta. Še posebej navdušeni so bili nad bukvarno Ciproš in gramoznimi jamami v okolici mesta.«

Vir: Zavod Voluntariat 

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

98938

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino