Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 06 Jan. 2020

Kakšen predmet Aktivno državljanstvo se obeta v srednjih šolah?

Dne 4. decembra 2019 je bil s strani Zavoda RS za šolstvo v javno razpravo dan predlog učnega načrta srednješolskega predmeta Aktivno državljanstvo. Na Socialni akademiji, katere poslanstvo je usposabljanje mladih za aktivno in odgovorno državljanstvo, so predlog proučili in se nanj odzvali. Izpostavljajo štiri vidike, ki se jim pri uvajanju tega predmeta v srednje šole zdijo pomembni:

  • potrebo po uvedbi predmeta zaradi nizke državljanske izobrazbe v našem prostoru,
  • potrebo po predstavljanju različnih svetovnih nazorov v okviru predmeta,
  • konkreten odziv na dve izmed vsebin ter
  • odziv na didaktična priporočila pri izvajanju predmeta.

Na Socialni akademiji menijo, da ima predmet Aktivno državljanstvo v času sekundarnega izobraževanja lahko ogromen potencial pri krepitvi kompetenc mladih. Državljanske kompetence so v Sloveniji slabo razvite, ne le pri mladih, ampak v celotni družbi. To se kaže v šibkosti civilne družbe, manipulacijam v medijih in v svetu politike, šibkem poznavanju delovanja družbenih sistemov, okrnjenem občutenju narodne identitete, šibkem poznavanju domovine ipd.

Odziv Socialne akademije lahko v celoti preberete tule.

Vir in foto: Socialna akademija

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

68745

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino