Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 29 Apr. 2019

Kakšno Evropo si želijo mladi?

Od 29. aprila do 5. maja se po vsej Evropi odvija deveti evropski teden mladih, letošnja tema je »Demokracija in jaz«.

Poleg dejavnosti, ki bodo ves teden potekale v sodelujočih državah, se bo lahko na osrednjih dogodkih, ki bodo potekali 29. in 30. aprila v Bruslju, slišal glas mladih. Glede na prihajajoče evropske volitve od 23. do 26. maja bodo razprave v okviru letošnjega evropskega tedna mladih osredotočene na to, kako se lahko mladi udejstvujejo v lokalnih skupnostih in vplivajo na demokratično sprejemanje odločitev.

Komisija bo med evropskim tednom mladih 2019 objavila tudi nove podatke o uspešnosti jamstva za mlade in pobude za zaposlovanje mladih. Jamstvo za mlade je vodilna pobuda EU za spodbujanje zaposlovanja mladih tako, da se vsem mladim do 25. leta starosti v štirih mesecih po tem, ko postanejo brezposelni ali prenehajo formalno izobraževanje, zagotovi kakovostna ponudba za zaposlitev, nadaljnje izobraževanje, vajeništvo ali pripravništvo.

Opravljenih je bilo 402 anket med mladimi v Sloveniji, starimi od 15 do 30 let, katere namen je mlade pozvati k razmisleku »Kako lahko zgradimo močnejšo, bolj enotno Evropo?« 

Rezultati danes objavljene raziskave Eurobarometer kažejo, da je za skoraj dve tretjini mladih (62 %) prva prednostna naloga ukrepanja EU v naslednjih desetih letih varstvo okolja in boj proti podnebnim spremembam. Druga in tretja prednostna naloga sta po njihovem mnenju spodbujanje zaposlovanja in spopadanje z brezposelnostjo (60 %), boj proti revščini, gospodarskim in socialnim neenakostim (50 %). Sledi izboljšanje izobraževanja in usposabljanja, vključno s prostim gibanjem študentov, vajencev ali učencev (45 %).

Kar 43 % mladih meni, da se v šolah po Sloveniji ne poučuje dovolj o kritičnem mišljenju, demokraciji in medijih, o podjetništvu in finančnih znanjih (49 %) in o zdravstveni vzgoji (40 %).

Mnenja slovenske mladine Eurobarometrove raziskave najdete tukaj, rezultate ostalih držav članic pa so dostopni tu.

Vir: uredništvo mlad.si
Foto: Pixabay

 

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

19291

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino