Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 29 Jan. 2019

Akcija »Start to talk«

»Start to talk« je akcija, s katero Svet Evrope poziva javne avtoritete in športne organizacije k ukrepanju, da bi se preprečila spolna zloraba otrok v športu.

V ta namen organizacija starttotalk.org poziva vlade, športne klube, združenja in zveze ter športnike in trenerje, da se  zavežejo, da bodo sprejeli konkretne ukrepe za preprečevanje zlorab in odzivanje nanje, saj otroci sami težko oziroma ne spregovorijo o tovrstnih zlorabah.

Po podatkih starttotalk.org je približno eden od petih otrok v Evropi žrtev nekakšne oblike spolnega nasilja. To vključuje spolno dotikanje, posilstvo, spolno nadlegovanje, božanje, ekshibicionizem, izkoriščanje v namene prostitucije in pornografije, spolno izsiljevanje na spletu in ostale prisile.

Tovrstno nasilje se izvaja tudi v svetu športa, saj tu velikokrat pride do visoke tolerance do fizičnega napora, pri tem ne pomaga dejstvo, da je v športu prisotno avtoritarno vodenje in neenako  razmerje moči med trenerji in športniki, incidenti so največkrat utišani, v športu je velikokrat razmerje med spoloma v prid moškemu spolu, fizični kontakt, ki ga posamezni šport zahteva pa lahko prikrije dejansko obliko zlorabe. Pri tem ne pomagajo potencialne nevarne situacije kot so garderobe, tuši, skupni prevozi, prenočitve.

Pri starttotalk.org so mnenja, da otroci težko spregovorijo o spolnih zlorabah zato je odgovornost na starejših, ki imajo to moč in sposobnost, da prekinejo molk. To so športniki, trenerji, voditelji javnega mnenja in drugi posamezniki, ki so se zavezali, da bodo sprejeli in spodbujali konkretne ukrepe za zaustavitev spolne zlorabe otrok v športu.

Oglejte si video, ki opozarja na spolne zlorabe otrok v športu.

Evropski Svet je podal konkretna priporočila ravnanj v primerih, ko izvemo za spolne zlorabe otrok. V ta namen so razvili priporočila in orodja za ravnanje, da bi lahko

  • izboljšali zakonodajo,
  • ustanovili strategije za zaščito otrok pri športnih dejavnostih in dogodkih,
  • razvili kodekse ravnanja,
  • usposobili športnike: trenerje, športne menedžerje in oblikovalce politik za prevencijo in ravnanje v primerih zlorab,
  • dali moč staršem in otrokom.

Več o akciji »Start to talk« tukaj.

Vir in foto: uredništvo mlad.si

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

51109

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino