Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 11 Jan. 2019

Kdo so otroci, ki spreminjajo svet okoli sebe?

Na to vprašanje so želeli vsem nam odgovoriti na uredništvu spletnega časopisa Časoris in v sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Slovenije, sestavili žirijo in začeli iskati face leta.

Faca leta je priznanje, ki so ga za leto 2018 podelili prvič. Komisija, ki so jo sestavljali raper Nipke, pisatelj Primož Suhodolčan, psihologinja Mateja Štirn, predsednica ZPMS Darja Groznik in odgovorna urednica Časorisa dr. Sonja Merljak Zdovc, je vse leto izbirala face meseca.

Otrokom, ki so si med letom prislužili priznanje faca meseca, so v četrtek, 27. decembra, v Lutkovnem gledališču Ljubljana podelili še priznanje faca leta 2018

Organizatorji izbora faca leta so sprva razmišljali, da bi po zgledu podobnih izborov izmed vseh fac meseca podelili zgolj eno priznanje faca leta 2018. A so že kmalu ugotovili, kako si prav vsi nominiranci zaslužijo, da jih predstavijo najširši javnosti in da jim za njihova dejanja in talente izročijo priznanje faca leta 2018.

Nagrajencem jih je izročil častni pokrovitelj izbora, predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Dobitniki priznanja so:

 • Eva Maler, faca januarja, šestošolka iz Radovljice, ki je s svojimi recenzijami knjig in intervjuji s pisatelji pokazala, da otroci želijo brati knjige in znajo pisati o njih.
 • Urban Lečnik Spaić, faca februarja, ki je v raziskovalni nalogi podrobneje raziskal pojav lažnih novic ter opozoril na obsežnost problema.
 • Dvojčka Prohor in Matvej Rjazanov, faci marca. V Celje, kjer obiskujeta drugi letnik Gimnazije Celje – Center, sta se preselila januarja. Slovenskega jezika sta se za osnovno sporazumevanje naučila v zelo kratkem času. Marca sta nastopila za Slovenijo na mednarodnem boksarskem turnirju na Madžarskem in vsak v svoji kategoriji dosegla do zdaj najboljši slovenski rezultat.
 • Igralci predstave Vihar v glavi, face aprila, ki so gledalcem pokazali, da je najstništvo eno najvznemirljivejših in najlepših obdobij v življenju.
 • Kristjan Valenčič Rožmanec, faca maja, ki želi postati športni komentator in ki pravi, da se na tako življenje, kot ga živi, navadiš, če drugega ne poznaš.
 • Rock mulčki, face junija, ki so na Kongresnem trgu v Ljubljani priredili dobrodelni koncert s številnimi znanimi glasbenimi gosti, nato pa za svoja prizadevanja prejeli tudi priznanje jabolko navdiha.
 • Avtorji poučnega kratkega filma Gospodarica pametnih telefonov, face julija, ki so med poletnimi počitnicami posneli film o tem, kako postaneš zombi, če ves čas visiš na mobitelu.
 • Nejc Sedej, faca avgusta, ki je eden redkih deskarjev na svetu z Downovim sindromom.
 • Tara Milharčič, faca septembra, ki je kot glavna junakinja filma Gajin svet znala slikovito predstaviti spletne pasti.
 • Oskar Hudolin, faca oktobra, ki je znal na tak način pojasniti, zakaj je igra fortnite tako priljubljena med otroki, da je pomiril vsaj nekaj staršev.
 • Julija Osojnik, faca novembra, ki je skupaj s svojimi prijatelji, junior ambasadorji Unicefa, na svetovni dan otrok prevzela položaje v različnih podjetjih.
 • Manu Nonković, faca decembra, sedmošolka, ki se je z izraznim plesom uvrstila v polfinale oddaje Slovenija ima talent.

Darja Groznik, žirantka pravi: »Z akcijo, ki jo bomo nadaljevali tudi prihodnje leto, želimo širiti med otroke pozitivne vrednote, kot so sodelovanje, nudenje pomoči, upoštevanje različnosti. Med odrasle pa želimo širiti zavedanje, da so otroci vir znanja, ustvarjalnosti in navdih za dobre medosebne odnose.«

Pozor: iskanje fac se nadaljuje tudi v letu 2019. Časoris, organizator dogodka zato že sedaj vabi, da jim sporočite, če poznate kakšnega otroka, ki navdihuje, da ga predstavijo – morda bo tudi on prejemnik priznanja faca leta 2019!

Več iz podelitve.

Vir in foto: uredništvo mlad.si

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

64374

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino