Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Lokalno
Všečno: (0)
Datum objave: 25 Aug. 2022

KJER RASTE UPANJE – Festival trajnosti 2022

»Pomembneje je, da nas čedalje več živi BOLJ v skladu s trajnostnimi vidiki, kot to, da redki živijo POPOLNOMA v skladu z njimi«, so besede Neže Palčič, koordinatorice Festivala trajnosti (v organizaciji društva Lojtra), ki bo v naslednjih dneh v Litiji potekal že drugo leto zapored. Od 25. do 28. avgusta bodo Ponoviče, Valvazorjev trg in park na Stavbah v Litiji držali prostor za mreženje in izmenjavo dobrih trajnostnih praks. Festival bo potekal v okviru projekta Nazaj k naravi.

Festival bo 25. avgusta ob 17. uri otvorila delavnica Intuitivnega petja na Ponovičah, ki bo namenjena urjenju našega naravno danega inštrumenta – glasu. 26. avgusta prav tako ob 17. uri, pa bo na isti lokaciji potekal dogodek Gozdna kopel, ki ga bo vodila Cvetka Avgustin, upokojena zdravnica, specialistka interne in socialne medicine. Prisotnim bo predstavila širino pozitivnih učinkov na zdravje, ki jih ponuja sprehod po gozdu. Oba dogodka bosta obiskovalce povabila v naravo.

Skrb za naravo pa je v obziru vseh, ki bodo v soboto 27. avgusta oživeli Valvazorjev trg. Od 8. do 12. ure bo tam namreč odprt prostor za deljenje dobrih praks in znanj o trajnosti, tako na lokalnem, kot na globalnem nivoju. Tržnici na plac' se bo namreč, poleg siceršnjih lokalnih ponudnikov zelenjave in prehrambnih izdelkov, pridružilo še 9 "ambasadorjev trajnosti". Ti bodo, poleg svojih izdelkov, z obiskovalci delili svoje projekte in trajnostne programe, ter jim poskušali predati trajnostne prakse.

»Moto festivala je 'Kjer raste upanje', njegov cilj pa je osvetliti primere dobrih praks, jih predstaviti ljudem z upanjem, da jih navdahnemo, da jim pokažemo širino trajnosti in kako jo lahko z najmanjšimi koraki implementiramo v svoje življenje«, pravi Neža Palčič, koordinatorica festivala, in še dodaja, da lokalne skupnosti ponujajo ogromno alternativ za bolj trajnostno naravnano življenje in bolj trajnostno prihodnost Evrope.

Med drugimi bo na svoji stojnici gostovala Skupina ZaSavo, ki združuje več nevladnih organizacij, gibanj in zasavskih civilnih iniciativ. Mimoidočim bo predstavila peticijo za ohranitev reke proti novim hidroelektrarnam in naravoslovne delavnice, preko katerih bodo lahko obiskovalci bolje spoznali reko in njen ekosistem, ter prvi slovenski veslaški vodnik po reki Savi. Svoj program bo predstavil tudi Inštitut Vidra, ki bo skozi igro predstavil osnovne biološke in ekološke značilnosti bobra - našega ekosistemskega inženirja.

Vsi predstavniki na stojnicah:

V okviru Festivala bo na Valvazorjevem trgu potekal tudi projekt Živa pritličja, ki opozarja na pomembnost oživljanja in življenja pritličnih prostorov v manjših centrih mesta. V sklopu tega projekta bo prav tako v soboto ob 11:30 v Farbarjevem gradu potekala okrogla miza »Kje bomo pa danes spali?« z ministrom Luko Mesecem, na temo stanovanjske problematike.

Klub Kliše, Turistično informacijski center in Koblerjeva hiša pa bodo svoje prostore odprli za različne ustvarjalne delavnice na temo trajnosti. Med drugim se bodo obiskovalci učili izdelave naravne folije za živila, ali kako s tehniko vezenja rožič oblačilom z manjšimi poškodbami podaljšati življenjsko dobo.

Potek vseh sobotnih delavnic in njihovi izvajalci:

10:00 - 12.00 delavnica: KNJIGA VEZANA V PLATNEN TRAVNIK

9:00 - 12.00 delavnica: VEZENJE ROŽIC

10:00 - 12.00

      -      delavnica: NARAVNA FOLIJA ZA ŽIVILA

      -      lokacija: Koblerjeva hiša / izvajalec: MC Litija (@YouthCenterLitija)

      -      povezava do FB dogodka https://www.facebook.com/events/581594486682269

11:30 - 13.00

  • okrogla miza: KJE BOMO PA DANES SPALI?
  • lokacija: Farbarjev grad / sogovorniki bodo: Luka Mesec, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Emilija Meserko, študentka arhitekture in predstavnica mladih v Litiji in Matej Zupanc, asistent na Inštitutu za družboslovne študije ZRS Koper
  • povezava do FB dogodka https://www.facebook.com/events/436047208418845

Sobotno dogajanje bo ob 20. uri v parku na Stavbah zaokrožil ogled filma Zgodbe Save. Dokumentarni film, ki si ga bodo obiskovalci lahko ogledali na prostem, predstavlja ekipo štirih kajakašev, ki so v enajstih dneh med 258 preveslanimi kilometri doživeli zaplete, spoznanja in uvide v negotovo prihodnost te reke (povezava do FB dogodka -  https://bit.ly/3QEITCb).

Festival torej pokriva zelo široko področje trajnosti – področje bivanja, gradnje, samooskrbe (v gospodinjstvih, pokrajini, državi). »Naša želja je, da skozi festivalske vsebine ljudem približamo čim širši aspekt trajnost, saj se trenutno zdi, kot da smo kot družba še vedno (preveč) omejeni na dojemanje trajnosti samo v smislu recikliranja, ponovne uporabe in izbire življenja "off the grid". Trajnost ni drastična, ne zahteva odpovedovanja in od posameznika ne zahteva, da zapusti urbano okolje in živi v divjini," še dodaja Neža Palčič.

Tam, kjer se bo festival začel, se bo tudi končal – v naravi na Ponovičah. Če bo Valvazorjev trg prostor za mreženje in informiranje o trajnostnem delovanju v praksi, bo hrib na Ponovičah mesto za bolj individualno in poglobljeno povezovanje s seboj, z naravo. V nedeljo 28. avgusta ob 20. uri se bo tam pod prenovljenim toplarjem, odvil zaključek festivala – akustični koncert skupine Noreia

Vsi na Festival trajnosti po navdih za bolj trajnostno prihodnost!

Več informacij o programu Festivala najdete na Facebook strani Društva Lojtra (https://www.facebook.com/lojtradrustvo, povezava do FB dogodka Festival trajnosti - https://www.facebook.com/events/1081900056060193 ) in pri Neži Palčič (041 706 038).

Festival trajnosti je aktivnost projekta Nazaj k naravi. Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja RS 2014–2020.

Vir: projekt Nazaj k naravi

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

91138

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino