Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (1)
Datum objave: 16 Mar. 2022

Knjige ženskih avtoric

Prejšnji teden smo v uredništvu, za popestritev večerov brez načrtov, pripravil seznam filmov v ženski režiji, tokrat pa izpostavljamo knjige pisateljic različnih žanrov, ki jih boste zagotovo brali še dolgo v noč.

Moč –Naomi Alderman

Feministični znanstvenofantastični triler je postavljen v svet, kjer lahko ženske iz svojih rok pošiljajo električni tok - prikazuje obračanje vlog moči, ki nam veliko pove o današnjem svetu. Junija 2017 je roman Moč prejel žensko nagrado Baileys za leposlovje.

Deklina zgodba – Margaret Atwood

Večkrat nagrajeni distopični roman pripoveduje o brezimni pripovedovalki v futuristični družbi, kjer je ženskam odvzeta identiteta in kjer so ujete v hlapčevskem odnosu do svojih moških lastnikov.

Normalni ljudje – Sally Rooney

Intimna pripoved o Marianne in Connellu, ki skozi leta krmarita med družbenimi pritiski, osebnimi krizami in individualnimi pričakovanji, je obenem univerzalna zgodba o razmerjih moči v sodobnem partnerskem odnosu, v kateri se prepozna vsakdo od nas.

Genialna prijateljica (Neapeljski cikel) – Elena Ferrante

Lila in Elena, tako različni, a vendar nerazdružljivi, najboljši prijateljici že od otroštva. Povezani ostaneta vse življenje, več kot šestdeset let, dokler ena od njiju ne izgine brez sledu, druga pa z obujanjem preteklosti poskuša rešiti uganko prijateljičinega izginotja.

Skrivna zgodovina – Donna Tartt

Triler spremlja skupino ekscentričnih študentov, ki pod vodstvom svojega karizmatičnega profesorja klasike na kolidžu New England College stopi izven meja morale, nato pa se mora spopasti s posledicami.

Nekaj vijoličastega – Alice Walker

Celia je temnopolto dekle, stara 14 let in noseča z lastnim očetom. Prisiljena je v poroko z zemljiškim zakupnikom Albertom in tako spozna vso surovost trdega življenja na ameriškem jugu v začetku 19. stoletja. Roman, nagrajen s Pulitzerjevo nagrado, po katerem je Steven Spielberg leta 1985 posnel film Barva škrlata, nagrajen z več oskarji.

Farma – Joanne Ramos

Za Jane, mlado filipinsko mamico brez moža in brez službe, je Farma rešitev. Za Reagan, izgubljeno ameriško smrkljo brez smisla in cilja v življenju, je beg pred resničnostjo. Pisateljica v romanu ostro napade lažno utvaro družbene enakosti v sodobnem času, kjer je na prodaj vse, tudi materinstvo.

Mesto deklet - Elizabeth Gilbert

Mesto deklet je edinstvena ljubezenska zgodba, napisana z globokim razumevanjem človeškega hrepenenja in medsebojnih odnosov.

Pomaranče niso edini sad - Jeanette Winterson

Avtobiografska fikcijo, ki živo, občuteno in humorno portretira absolutistično miselnost krščanskih fundamentalistov in njihovo ognjevito homofobno sovraštvo.

Osvobojena – Tara Westover

Tara je odrasla v posebni ameriški družini: oče avtoritativen, karizmatičen verski gorečnež, mama tiha, sposobna ženska z zdravilskim darom in Tara kot najmlajša od sedmih otrok, ki so se vsi rodili doma, niso hodili v šolo in dolgo niso imeli niti rojstnih listov.

Služkinje - Kathryn Stockett

Tri različne ženske spletejo nepričakovano prijateljstvo in se odločijo upreti družbi, ki duši človeško dostojanstvo. Ganljiv roman je prežet z bodicami, obilo humorja in upanja.

Poletje v gostilni – Lara Paukovič

Zgodbo romana Poletje v gostilni pripoveduje Nastja, nadobudna študentka slovenščine in sociologije, ki se, presenečena nad realnostjo – med poletnimi počitnicami ji ne uspe najti službe v svoji stroki – , nerada zaposli v srbski gostilni na obrobju Ljubljane.

Belo se pere na devetdeset – Bronja Žakelj

Avtobiografski roman je predvsem pripoved o odraščanju, soočanju z izgubo in boleznijo, pripoved o udomačevanju strahu in o vsem tistem, česar nočemo videti, dokler s tem nismo neizbežno soočeni.

Vir: Uredništvo Mlad.si

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

36586

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino