Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 20 Oct. 2021

KONFERENCA O PRIHODNOSTI EVROPE

Konferenca o prihodnosti Evrope je skupna pobuda Evropskega parlamenta, Sveta in Komisije. Njen namen je prisluhniti Evropejcem in Evropejkam ter jim dati besedo o prihodnosti Evrope, in sicer v okviru vrste razprav in pogovorov pod vodstvom državljanov in državljank.

Svet, Evropski parlament in Evropska komisija so se zavezali, da bodo prisluhnili Evropejcem in Evropejkam ter na podlagi priporočil Konference tudi ukrepali, v okviru svojih pristojnosti. 

V ta namen bodo lahko ljudje iz vseh delov Evrope v okviru posebne digitalne platforme ter evropskih, nacionalnih, regionalnih in lokalnih dogodkov na temo evropskih izzivov in prednostnih nalog izmenjali svoje zamisli in pomagali oblikovati našo skupno prihodnost.

Predsednica Ursula von der Leyen se je zavezala, da bo Evropejcem in Evropejkam dala več besede pri tem, kaj Unija počne in kako deluje v njihovo korist. Sodelujejo lahko vsi Evropejci in Evropejke ne glede na poreklo in kraj prebivanja.

Konferenca naj bi odražala evropsko raznolikost in dosegla vsak kotiček EU – ne samo njenih prestolnic – ter tako okrepila povezavo med institucijami in Evropejci, za katere delajo. V ta namen bodo po vsej EU organizirani številni konferenčni dogodki in razprave, hkrati pa bo vzpostavljena tudi interaktivna večjezična digitalna platforma. K sodelovanju in deljenju zamisli spodbujamo zlasti mlade. Da bi bilo vključenih čim več ljudi, lahko dogodke organizirajo tudi evropski, nacionalni, regionalni in lokalni organi ter civilna družba in druge organizacije.

Konferenca poteka v obliki inovativne večjezične digitalne platforme, preko katere lahko vsak Evropejec deli svoje zamisli, ter v obliki nacionalnih in evropskih državljanskih forumov. O prispevkih državljanov se nato razpravlja na plenarnih zasedanjih konference. Konferenca predstavlja nov javni forum za odprto, vključujočo in pregledno razpravo z državljani in državljankami o številnih ključnih prednostnih nalogah in izzivih.

V okviru konference se je 17. oktobra v Strasbourgu zaključil Četrti evropski državljanski forum, na katerem je 200 udeležencev in udeleženk iz vse EU razpravljalo o vlogi EU v svetu, vključno s cilji in strategijami za varnost EU, obrambi, trgovinski politiki, humanitarni pomoči in razvojnem sodelovanju, zunanji politiki, sosedski politiki in migracijah.

Evropski državljanski forum je eden ključnih elementov konference o prihodnosti Evrope. Oblikovali smo štiri forume, ki državljanom in državljankam ponujajo priložnost za skupen razmislek o tem, kakšno Evropsko unijo si želijo v prihodnosti.

  • Vsakega od štirih forumov sestavlja 200 naključno izbranih evropskih državljanov in državljank iz 27 držav članic.
  • Raznolikost EU: geografsko poreklo (državljanstvo in mesto/podeželje), spol, starost, socialno-ekonomsko ozadje in raven izobrazbe.
  • V vsakem forumu sta vsaj ena državljanka in en državljan iz vsake države članice.
  • Tretjina vsakega državljanskega foruma so mladi (stari od 16 do 25 let). Vzpostavljena bo posebna povezava med skupino mladih in evropskim dogodkom za mlade.

Med 21. in 23. oktobrom 2021  pa bo prav tako v Strasbourgu potekalo 2. plenarno zasedanje, sestavljeno iz 108 predstavnikov Evropskega parlamenta, 54 iz Sveta  in 3 iz Evropske komisije ter 108 predstavnikov iz vseh nacionalnih parlamentov na enaki podlagi in državljanov. Sodelovalo bo 108 državljanov, ki bodo razpravljali o zamislih državljanov, ki izhajajo iz občinskih panelov in večjezične digitalne platforme: 80 predstavnikov iz evropskih državljanskih odborov, od katerih bo vsaj tretjina mlajših od 25 let, in 27 iz nacionalnih odborov za državljane ali konferenčnih dogodkov (enega na državo članico), pa tudi predsednika Evropskega mladinskega foruma.

V okviru Konference naj bi tako do pomladi 2022 sprejeli sklepe in določili smernice za prihodnost Evrope.

Vir: uredništvo

 

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

71941

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino