Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 30 Sep. 2021

“Konferenca predstavlja prostor, kjer lahko mladi ponovno participirajo”

V Mariboru se je v ponedeljek začela Evropska mladinska konferenca, najpomembnejši polletni dogodek na področju mladinskih politik tria predsedujočih držav Svetu EU, ki koordinirajo 18-mesečni cikel mladinskega dialoga v okviru predsedovanja na evropski ravni.

Danes poteka zadnji dan konference, na kateri je sodelovalo kar 194 udeležencev iz Moldavije, Poljske, Slovaške, Španije, Nizozemske, Belgije, Albanije, Armenije, Avstrije, Bolgarije, Hrvaške, s Cipra, Češke, Danske, Estonije, Finske, Francije, Nemčije, Grčije, Madžarske, Irske, Islandije, Italije, Latvije, Litve, Luksemburga, Malte, Črne Gore, Portugalske, Romunije, Srbije, Švedske, Združenega Kraljestva in Slovenije. Na konferenci so se skozi različne aktivnosti vključev v razprave o zaključkih 8. cikla mladinskega dialoga in o podciljih 9. Evropskega mladinskega cilja - Prostor in participacija za vse, ki opredeljujejo pomen participacije mladih na vseh ravneh odločanja in omogoča, da mladi postanejo aktivni državljani v varnih in odprtih prostorih.

Udeleženci so prvi dan konference v panelni razpravi govorili o javnih prostorih in participaciji po epidemiji, v okviru konference so se predstavili tudi zmagovalci SOLVE THE GAP – 48h EU Youth Digital Hackaton – OpenPolicy Europe 1.0, iz časa portugalske konference.

Zmagovalci želijo s svojim projektom spremeniti dojemanje politike kot oddaljene in velike in spodbuditi aktivno državljanstvo s sodelovanjem z oblastmi in oblikovalci politik na nacionalni in evropski ravni.

Udeleženci se izven uradnega programa neformalno družijo in mrežijo, sodelujejo v virtualnih izzivih, ki potekajo na Instagram profilu @YouthConf ter izmenjujejo mnenja o pomenu participacije mladih. “Participacija je pomembna, saj samo tako lahko preprečimo, da se bodo drugi odločali namesto nas,” je v enem od pogovorov dejal portugalski delegat, Patrik pa je poudaril, da so v času epidemije prostori za mlade postali še pomembnejši. “Prostori so se skrčili in preselili v digitalna okolja, ob čemer so mladi dobili občutek, da niso dovolj slišani. Tokratnja Evropska mladinska konferenca tako predstavlja prostor, kjer lahko mladi ponovno participirajo in so slišani,” je še dodal.

Včeraj je v Centru Draš potekal tudi mladinski dialog s predsednikom Republike Slovenije Borutom Pahorjem in latvijskim predsednikom Egilsom Levitsom, ki sta  skupaj z mladimi razpravljala o pomenu participaciji, prihodnosti Evropske unije in željah, predlogih ter težavah mladih. Prispevek o tem je na voljo na povezavi.

Kaj se dogaja v zakulisju?

Glavna organizatorja Evropske mladinske konference sta Urad Republike Slovenije za mladino in Mladinski svet Slovenije.  Pri organizaciji konference, informacijski podpori in komunikaciji z javnostjo je že od samega začetka priprav sodelovalo veliko mladih, ki si z delom na tako pomembnem dogodku pridobivajo pomembne kompetence. “Zdi se mi pomembno, da mladi sodelujemo pri organizaciji takšnih dogodkov. Ključno je namreč, da se do mladih pristopa na njim prijazne načine in veseli nas, da nas odločevalci želijo vključevati. Že to, da smo mladi vključeni v Urad RS za mladino in v organizacijo takih konferenc, kaže na to, da Urad in Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport želita vključevati mlade in nam zaupata. Pojavnost mladih pri takšnih organizacijah veča tudi zaupanje ostalih mladih v te organe,” je poudarila Sara Rožman Atelšek, ena izmed glavnih mladih organizatork Evropske mladinske konference. Ta se danes zaključuje in kljub temu da je dogodek potekal virtualno, so organizatorji in udeleženci zadovoljni s končno izvedbo.

Več o zaključkih Evropske mladinske konference sledi.

Vir: uredništvo mlad.si

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

55733

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino