Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 30 May 2019

Korak k človeku

Deset različnih držav, deset različnih jezikov, deset različnih kultur, več sto različnih osebnih vrednot in deset unikatnih perspektiv. Dva dneva so preživeli skupaj brez uporabljanja družbenih omrežij ali gledanja videov na youtube kanalu. Kaj jih je pripeljalo skupaj? Najbolj skupna tema vseh ljudi, človekove pravice.

11. in 12. maja so ÖyküKocamanDaniela Brunclíková in Tessa Kuorelahti v Mladinskem centru Zagorje ob Savi, gostile 7 EVS (evropska prostovoljska služba) prostovoljcev in organizirale EVS vikend. Organizacijska ekipa si je za glavni cilj postavila temeljit razmislek o človekovih pravicah in o tem, kako širiti zavedanje o tej temi.

»To smo izbrale, ker je celoten svet vključen v diskriminatorno politiko, veliko je sovražnega govora in človekove pravice niso dosegljive vsem ljudem. Z našim načrtom širjenja ideje bodo ljudje razmišljali in govorili o človekovih pravicah v Sevnici, Ljubljani, Kamniku in Litiji s skoraj 70 osebami. Mogoče ne bomo spremenili celotnega sistema, ampak vredno je poskusiti. Z učinkom snežne kepe ljudje dobijo zavedanje in ne izvajajo diskriminatornih dejanj«, so povedale prostovoljke.

Vsi udeleženci so del mednarodnega prostovoljstva v okviru Erasmus+ projektov in tako pridobivajo medkulturne izkušnje, spoznavajo nove perspektive, odkrivajo nove kulture in sebe.

Metoda, ki so jo uporabljali tekom vikenda, je temeljila na razumevanju ranljivih skupin ljudi. "Najmočnejši način, da najdemo sebe je, da spoznamo in poskušamo razumeti druge ljudi. Vikend ni bil le korak naprej k sebi, ampak tudi korak k celemu svetu", so še dodale.

Udeleženci EVS vikenda prihajajo iz naslednjih organizacij: Družinski inštitut Zaupanje (Sevnica), MC Kotlovnica (Kamnik), Zavod Nefiks (Ljubljana), Zavod KNOF (Sevnica), Osnovna šola Litija, MC Litija.

Vir in foto: Mladinski center Zagorje ob Savi

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

40470

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino