Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Lokalno
Všečno: (0)
Datum objave: 15 Oct. 2019

Kot prvi v Sloveniji preizkusili igro Tako je!

V začetku oktobra je MDC Blok obiskala Ana Kalin iz Foruma za enakopraven razvoj (FER) in predstavila prav poseben projekt »Tako je!«, katerega namen je spoznavanje in zavedanje stereotipov in stereotipnih vlog moških in žensk s pomočjo igre s kartami. Ko se teh predsodkov namreč zavemo, jih lahko odpravimo in vzpostavimo nove vzorce razmišljanja, ki spodbujajo enakost spolov.

Igra, ki so jo imeli Blokovci možnost preizkusiti kot prvi v Sloveniji, temelji na pripovedovanju zgodb, katerih podrobnosti in potek (junak, pridevnik, lokacija, dejanje in pripomoček) določajo omenjene karte. Tako nastale zgodbe velikokrat razkrijejo predhodne predstave o vlogi spolov  v družbi ali pa pričakovane, stereotipne lastnosti moških in žensk. Igra pa s svojo naključnostjo omogoča tudi oblikovanje povsem novih, netipičnih kombinacij, ki te stereotipe in predsodke razbijajo.  Razbijanje starih predstav in tvorjenje novih tako poteka prek igre, ne pa s pridigo ali podučevanjem.

Igri je sledila razprava s soočanjem mnenj in izkušenj v smislu »Kdo je boljši v matematiki – fantje ali punce?« ali »Kdo se bolj joka, fantje ali punce«. Skupaj so prišli do zaključka, da so določene predstave stereotipi, ki odražajo pričakovanja družbe in nas s tem močno omejujejo.

Vir in foto: Mladinski dnevni center (MDC) BLOK

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

28215

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino