Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 24 Dec. 2021

Krepitev duševnega zdravja

Skrb za duševno zdravje ostaja v ospredju potreb otrok in mladih ter njihovih skavtskih voditeljev. Kot odziv na potrebe so Skavti ob začetku pandemije postavili spletni portal v slovenščini in angleščini, Skavt, kako si?, ki mladim ponuja varen prostor za spoznavanje in krepitev duševnega zdravja. Izvajali so tudi 5-tedenski program čuječnosti, dostopen vsem.

V letu 2021 so začeli z delavnicami za mladinske voditelje in prostovoljce, ki so zajemale tako teoretične podlage razumevanje in prepoznavanja čustev in čustvenih stanj, kot praktične nasvete in vaje kako se pogovarjati z otroki in mladostniki o težavah, jih spremljati in nuditi potrebno čustveno podporo. Spoznavali so tudi protokol ravnanja v primeru resnejših problemov z duševnim zdravjem pri članih.

Letos so Skavti razvili novo orodje, katerega namen je Skavtom vseh starosti biti v pomoč na poti osebnega napredovanja in krepitve duševnega zdravja. Ilustrirano knjižico, ki jo je prejel vsak član in skavtski voditelj, so poimenovali »Vstani in pojdi – po poti osebne rasti«. Zajema štiri sklope; spoznavanje sebe, svojih čustev, načrtovanje prihodnosti ter praktične vaje čuječnosti in refleksije za vsak dan.

Vsebina je prilagojena različnim starostnim obdobjem od otroštva do mladostništva (od 6 do 21 let). Črno-bela knjižica vsebuje poleg teoretičnih opisov, vaj in zgodb tudi več kot 30 ilustracij in lahko služi kot pobarvanka. Od izdaje marca 2021 je požela velik uspeh, zato Skavti že razmišljamo o ponatisu in prevodu v angleščino.

V oktobru, mesecu duševnega zdravja, so vsak teden objavljali zgodbe pogumnih skavtinj in skavtov, ki se soočajo z motnjami v duševnem zdravju in njihovimi bližnjimi. Preberite si jih na uradni Facebook strani organizacije: @Skavtinje.in.skavti pod ključnikom #mojazgodba. Pogumni posamezniki v zgodbah spregovorijo o temah, kot so depresija, manipulacija s strani bližnjih, tesnoba, samomor v družini itd.

V preteklih mesecih so Skavti prejeli več prošenj skavtskih voditeljev, kako pomagati in podpreti člane pri težavah z depresijo, tesnobo, stisko in soočanjem s težkimi čustvenimi stanji. Skavti imajo v nemem podore voditeljem dobro utečen protokol Nisi sam, ki izhaja iz Internega dokumenta za zaščito otrok in mladostnikov v ZSKSS. Skavti so bili prva prostovoljna mladinska organizacija v Sloveniji, ki je ustvarila in sprejela tovrsten dokument (2016).

Skavti ti sporočajo, da nisi sama in nisi sam. Tukaj so, da ti pomagajo in da si pomagamo med seboj!

Portal Skavt, kako si? je namenjen članom (starejšim od 11 let), voditeljem in staršem. Na portalu ima obiskovalec možnost izpolniti vprašalnik, ki mu lahko pomaga pri prepoznavanju lastnih čustev. Portal vsebuje nasvete, kako si lahko nekdo pomaga, ko občuti določene občutke in stanja, kot so depresijo, stres, tesnobo (anksioznost), osamljenost, dolgočasje, obup, jezo, itd.

Avtorica knjižice Vstani in pojdi po poti osebne rasti je Urška Mali Kovačič, ilustrirala jo je Jerneja Srebot.

Vir: ZDRUŽENJE SLOVENSKIH KATOLIŠKIH SKAVTINJ IN SKAVTOV

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

97501

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino