Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Lokalno
Všečno: (0)
Datum objave: 16 Dec. 2021

Kulturno-umetniški projekt Izložbe

Zastekljene površine ptujskega Centra interesnih dejavnosti te dni krasi izobraževalna razstava Monike Ficjan z naslovom Čustva - doživljaji, besede ali slike?

V okviru kulturno-umetniškega projekta Izložbe, katerega namen je oživiti izložbe starega mestnega jedra tudi v času nove normalnosti, je v sodelovanju mlade psihologinje Monike Ficjan, Centra interesnih dejavnosti Ptuj in Dnevnega centra Ars Vitae nastala razstava z naslovom "Čustva - doživljaji, besede ali slike?". Otroci, ki obiskujejo DCM Ars Vitae so se v sklopu delavnic, ki jih je pripravila in s pomočjo prostovoljcev izvedla Monika Ficjan, učili in pogovarjali o čustvih. Kot rezultat delavnice so narisali lastne slike o doživljanju čustev ali situacij, v katerih občutijo določena čustva. Slikam so priloženi tudi komentarji nadobudnih avtorjev, prav tako jih spremljajo strokovni opisi predstavljenih čustev ter duševnih stisk, s katerimi se vse pogosteje srečujejo otroci in mladostniki.

Izložbe so intermedijski projekt kolektiva ptujskih umetnic in kulturnic mlajše generacije. Z njim želijo oživiti prazne izložbe starega mestnega jedra. Izložbe so obraz mestnega jedra, izraz njegove vsebine in tvorec prvega vtisa o njem. Čas pandemije je praznino osamljenih prostorov v centru Ptuja še dodatno poudaril. V želji po prebujanju ulic ter po odklonu od virtualnih dogodkov so se ustvarjalke odločile, da vanje vnesemo nekaj svojih idej.

Projekt Izložbe v sebi nosi dvojnost prepreke in odprtosti ter druži neposrednost z zadostno odmaknjenostjo. Širok časovni okvir dogajanja in zaklenjeni prostori preprečujejo srečevanje večjega števila ljudi na istem mestu.

Umestitev umetniškega dogajanja v izložbe slednje razkriva kot prepustne meje med notranjim in zunanjim; kaže na nenehno napetost med odmikom in primikom, med skrivanjem in razkrivanjem. Z njihovo izpostavitvijo se razpre vprašanje o poseganju javnega v zasebno ter zasebnega v javno.

Razstava Čustva - doživljaji, besede ali slike? je na ogled od 11. do 18. decembra, 24 ur na dan.

Vir: CID Ptuj

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

75399

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino