Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Lokalno
Všečno: (0)
Datum objave: 14 Aug. 2020

LEGO sortirnica za mlade

Podjetje Snaga ima v Mariboru veliko, sodobno sortirnico, ki ločuje odpadno embalažo na posamezne vrste. Center eksperimentov Maribor (CEM) so povabili, da si sortirnico bliže ogledajo in predstavijo delovanje obrata na Teznem, kjer pa so dobili inspiracijo za delavnico, ki bi mladim približala postopke sortiranja.

Tako so v CEM s pomočjo LEGO WeDo kompletov, s katerimi je mogoče ustvariti preproste robote, simulirali enostavno sortirnico. Mladi udeleženci delavnice so najprej pobirali smeti s tovornjaki. Smeti so morali dostaviti do zbirne točke, kjer je bila postavljena robotska roka, ki jo je upravljal prav tako eden izmed udeležencev. Njegova naloga je bila, da dostavljene odpadke loči po vrstah – na papir in štiri različne vrste plastike.

Mladi udeleženci so preko igre spoznali enega izmed možnih načinov sortiranja, ter nekatere kriterije, ki se upoštevajo pri razvrščanju. Plastična embalaža se tudi v pravih sortirnicah loči po več kriterijih, predvsem vrsto ali barvo plastike. 

V prihodnjih mesecih nameravajo razširiti nabor delavnic, ki mlade na privlačen način osvešča o skrbi za okolje.

Več.

Vir in foto: Center eksperimentov Maribor

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

34651

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino