Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 30 Dec. 2021

Letni pregled beleženja mladinskega dela v Logbook

Z decembrom vse občine in sodelujoči mladinski centri, ki celo leto skrbno vnašajo podatke o svojih aktivnostih v orodje Logbook, pridobijo rezultate letne evalvacije. Ta jim preko vprašalnikov, ki jih izpolnijo mladi udeleženci, omogoča dodaten vpogled v učinke, ki jih dosega mladinsko delo.

Pridobili so torej vpogled v mnenje mladih o delu mladinskih delavcev, opremljenosti, dostopnosti in odprtosti mladinskih centrov ter možnostih za aktivno participacijo in njihovo sooblikovanje programa.

Rezultate letne evalvacije so letos pridobili v začetku decembra in ob koncu leta naredili pregled ter ugotovili, da gre za odlične rezultate mladinskega dela v mladinskih centrih vključenih občin Ljubljana, Maribor, Celje, Novo mesto, Brežice, Škofja Loka, Zagorje ob Savi in Brda. V Sloveniji je bilo izvedenih kar 19.955 aktivnosti za mlade, kar predstavlja 91.417 ur mladinskega dela. Pri tem prevladujejo odprte aktivnosti (15.421 aktivnosti), ki se jih lahko udeležijo vsi mladi, v manjšem delu pa se v mladinskih centrih izvajajo skupinske oziroma zaprte aktivnosti, ki so omejene na različne interesne in projektne skupine mladih (4.535 aktivnosti).

Še posebej razveseljuje podatek, da so kar 18% oziroma 16.822 ur vseh aktivnosti fasilitirali mladi, kar kaže na dejstvo, da je mladinsko delo v Sloveniji pomembno orodje za naslavljanje izzivov aktivne participacije in vključevanja mladih.

Rezultati kažejo, da so MC-ji prostori, v katerih se mladi počutijo varne in pravično, enakopravno obravnavane (92%). Prostori mladinskih centrov mladim omogočajo, da se počutijo, da so, kar so in rastejo v okviru skupnosti. Dejavnosti v MC-jih pa jih spodbujajo k sprejemanju odgovornosti (86%), k podajanju lastnih mnenj in predlogov in k sodelovanju ali izvedbi lastnih pobud in aktivnosti (85%). Prav tako so pozitivni kazalniki učenja in participacije, ki kažejo na dejstvo, da mladi s sodelovanjem v lokalnih MC-jih resnično stopajo na pot družbene odgovornosti in aktivnega državljanstva.

Vir: Mreža MaMa

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

81780

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino