Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 08 Dec. 2021

Leto 2022 bo Evropsko leto mladih

Slovenija je z uspešno zaključenimi pogajanji o razglasitvi Evropskega leta mladih 2022 dosegla nov pomemben mejnik slovenskega predsedovanja na področju mladine in odprla vrsto priložnosti za mlade v letu 2022.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Simona Kustec je ob imenovanju leta 2022 za Evropsko leto mladih ob tem dejala: »Evropsko leto mladih v ospredje postavlja glas mladih, s tem pa številne plati življenja mladih, od izobraževanja, zaposlovanja, pa vse do dobrega počutja, njihove samozavesti in zdravja, kulturnega udejstvovanja in iskanje rešitev za izzive prihodnosti. Naš cilj je spodbuditi aktivno participacijo mladih na vseh ravneh. Mladi si zaslužijo evropsko leto, ki jih bo postavilo v središče pozornosti in jim omogočilo vrsto priložnosti za njihov osebni, družbeni in karierni razvoj.«

Svet Evropske unije in Evropski parlament sta se na političnem trialogu dogovorila glede predloga zakonodajnega akta za Evropsko leto mladih 2022. Na tehnični ravni so bile že predhodno usklajene skoraj vse določbe predloga, z izjemo vprašanj proračunske narave. Politični trialog je tako v v ponedeljek, 6. decembra 2021, zvečer naslovil še vprašanje proračuna, predvsem zapuščine Evropskega leta mladih v povezavi s proračunom po letu 2022. Ministrica prof. dr. Simona Kustec: "Razglasitev evropskega leta mladih je izjemen dosežek slovenskega predsedstva, ki je v ospredje postavilo mlade in ustvarjanju priložnosti za njihovo aktivno udejstvovanje tudi na osrednjih dogodkih predsedovanja na področju mladine, izobraževanja, znanosti in športa. Podali so nam pomembna stališča, zato me veseli, da bo njihov glas v letu 2022 še bolj slišan." V prihajajočem letu bo tako Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, kot tudi Evropska komisija v sodelovanju z drugimi institucijami EU, državami članicami, organizacijami civilne družbe in mladimi skozi vse leto organizirala številne dejavnosti na evropski, nacionalni, regionalni in lokalni ravni ter preučila nove pobude. Obseg dejavnosti bo naslovil vrsto perečih vprašanj na področju mladih. Obetajo se številne konference, dogodki ter informativne in promocijske kampanje. Niz dejavnosti bo naslavljal prioritete, ki so izpostavljene v ključnih ciljih na področju mladine, kot so enakopravnost in vključenost, trajnost, duševno zdravje in dobro počutje ter kakovostna zaposlitev. V Evropsko leto mladih bodo vključeni bodo tudi številni mladi, ki bivajo izven EU.

Številne priložnosti za mlade
Evropsko leto mladih bo tesno povezano z izvajanjem instrumenta NextGenerationEU, ki mladim zagotavlja nove perspektive, vključno s kakovostnimi delovnimi mesti ter možnostmi za izobraževanje in usposabljanje, poleg tega pa podpira udeležbo mladih v družbi. V letu 2022 bo Slovenija pripravila nov nacionalni program za mladino za naslednjih 10 let. V pripravo bodo vključevali tudi mlade in si tako začrtali program, ki bo od mladih za mlade in za prihajajoče generacije. V letu mladih bodo prizadevanja usmerjena tudi v sinergije in dopolnjevanje z drugimi programi EU, namenjenimi mladim na vseh področjih politike – od programov razvoja podeželja s poudarkom na mladih v kmetijstvu do programov za raziskave in inovacije, od kohezijskih ukrepov do ukrepov na področju podnebnih sprememb. Poleg programa Erasmus+ in evropske solidarnostne enote s proračunom v višini 28 milijard evrov oziroma ene milijarde evrov za trenutno finančno obdobje, več priložnosti za mlade ustvarjata tudi jamstvo za mlade in pobuda za zaposlovanje mladih. Leta 2022 se bo poleg tega začel izvajati nov program, imenovan ALMA, ki bo podprl čezmejno poklicno mobilnost prikrajšanih mladih.

Komisija bo v prihodnjem letu v tesnem sodelovanju z Evropskim parlamentom, državami članicami, regionalnimi in lokalnimi organi, mladinskimi organizacijami in mladimi samimi usklajevala vrsto dejavnosti.

Komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade Marija Gabriel je dejala: »Vsi se zavedamo, kako pomembno je, da se mlade postavi v ospredje in po dveh zelo zahtevnih letih praznuje njihovo odpornost. Vse mlade Evropejce vabim k sodelovanju v številnih prizadevanjih, pobudah in ukrepih, ki jih bomo začeli januarja 2022.«

Pobude, ki se razvijajo v okviru evropskega leta mladih, bodo podprte z 8 milijoni evrov iz programa Erasmus+ in evropske solidarnostne enote, posebnim dodatkom za evropsko leto mladih, ki ga je proračunski organ določil za leto 2022.

Med evropskim letom naj bi se začelo izvajati več vodilnih pobud iz več področij politik. To na primer vključuje pobudo ALMA, ki mladim, ki niso zaposleni, se ne izobražujejo ali usposabljajo, pomaga najti pot na trg dela z združevanjem podpore za izobraževanje, poklicnega usposabljanja ali zaposlitve v matični državi z delovno prakso v drugi državi EU.

Vir: MINISTRSTVO ZA IZOBRAŽEVANJE, ZNANOST IN ŠPORT 

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

84607

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino