Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 29 May 2020

Letošnji svetovni dan brez tobaka s poudarkom na zaščiti mladih

Vsako leto 31. maja obeležujemo Svetovni dan brez tobaka, ki letos poteka pod geslom "Zaščitimo mlade pred manipulacijo tobačne industrije. Preprečimo rabo tobaka in nikotina med mladimi".

Otroci, mladostniki in mladi odrasli so tisti, ki začnejo z uporabo tobačnih in nikotinskih izdelkov. V Sloveniji po 25. letu praktično ne beležimo več začetkov kajenja, večina pa prvič kadi pred polnoletnostjo. Prav zato so otroci, mladostniki in mladi odrasli posebej pomembni za industrijo, saj brez pridobljenih novih generacij potrošnikov svojih izdelkov ta ne more biti uspešna.

Ozaveščanje o delovanju industrije in predstavitev učinkovitih preventivnih programov

Industrija v času strogih zakonodajnih omejitev številnih marketinških aktivnosti izvaja različne pristope, da pridobi nove generacije potrošnikov. Letošnji Svetovni dan brez tobaka na NIJZ namenjajo ozaveščanju o delovanju industrije, razbijanju mitov in razkrivanju taktik, ki jih tobačna industrija usmerja na mlade s ciljem, da postanejo uporabniki tobačnih in nikotinskih izdelkov ter predstavitvi učinkovitih programov za preprečevanje uporabe tobačnih in nikotinskih izdelkov med mladimi. V okviru primarnega zdravstvenega sistema potekajo v okviru Centrov za krepitev zdravja oz. Zdravstveno vzgojnih centrov preventivne aktivnosti in programi za vse ključne ciljne skupine (nosečnice, otroci, mladostniki, starši, pedagoški delavci) v okviru sistematskih pregledov predšolskih otrok, učencev in dijakov, obiskov zdravstvenih delavcev v vrtcih, na osnovnih in srednjih šolah (izvajanje delavnic in drugih aktivnosti) ter v sodelovanju z lokalno skupnostjo. Številne preventivne programe in aktivnosti pa v različnih okoljih izvajajo tudi nevladne organizacije, ki jih redno, preko javnih razpisov sofinancira tudi Ministrstvo za zdravje. Ena bolj dejavnih je Mladinska zveza Brez izgovora Slovenija, kjer že vrsto let delujejo v smeri preventive in ozaveščannju o škodljivih interesih in praksah tobačne industrije, ki se osredotoča predvsem na mlade.

Ključna ciljna skupina zakonodaje na področju nadzora nad tobakom v Sloveniji so otroci, mladostniki in mladi odrasli

V Sloveniji nov Zakon o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov (ZOUTPI) prepoveduje vsakršno doniranje ali sponzoriranje ter kakršnokoli posredno in neposredno oglaševanje in promocijo, vključno s prepovedjo razstavljanja teh izdelkov na prodajnih mestih. Med drugim zakon prepoveduje tudi značilne arome v cigaretah in tobaku za zvijanje, določa velika slikovna zdravstvena opozorila,  od 1. januarja 2020 pa je obvezna tudi enotna embalaža za cigarete in tobak za zvijanje. "Preko raziskav, ki smo jih izvajali v Brez izgovora Slovenija, se je večkrat izkazalo, da je prodajalcem nerodno vprašati za osebni dokument, ki bi izkazal starost kupca, ter da se počutijo pod močnim pritiskom tako s strani kupcev kot s strani nadrejenih. Prodajalcem sporočamo, da je njihovo delo zelo pomembno in da zavrnitev prodaje cigaret mladoletni osebi predstavlja pogumno in vzorno dejanje, saj na ta način močno znižujejo verjetnost, da bodo mladostniki prišli v stik z tobakom ter jim prihranili negativne posledice, ki jih prinaša zasvojenost z nikotinom pozneje v življenju," je povedala Nina Rogelj Peloza

Na NIJZ poudarjajo pomembnost opustitve kajenja, še posebej v času COVID-19. Kadilci so verjetno bolj dovzetni za okužbo z novim koronavirusom in imajo zvišano tveganje za težji potek COVID-19, česar pa ne morejo izključiti tudi pri uporabi drugih tobačnih in povezanih izdelkov.

Tudi v času COVID-19 je na voljo več vrst pomoči pri opuščanju kajenja

Na voljo je več različnih, tudi brezplačnih pomoči, na katere se lahko zaneseš, ko se odločiš za opustitev kajenja:

  • svetovalni telefon za opuščanje kajenja 080 27 77, ki deluje vsak dan, tudi med vikendi in prazniki, med 7. in 10. uro ter med 17. in 20. uro,
  • svetovanje za opuščanje je dostopno tudi na spletnem forumu https://med.over.net/,
  • do nadaljnjega ne potekajo brezplačna individualna svetovanja in skupinski programi za opuščanje kajenja v Zdravstveno-vzgojnih centrih oziroma Centrih za krepitev zdravja. Ta vrsta pomoči bo ponovno vzpostavljena takoj, ko bo to možno. Do takrat si lahko pomagate z navodili, ki so dostopna na internetni strani,
  • lekarnah so na voljo različne oblike nikotinskega nadomestnega zdravljenja, ki pomagajo kadilcu k uspešnejši opustitvi kajenja. Na voljo so tako žvečilke, obliži in inhalatorji, o uporabi teh izdelkov vam lahko svetujejo v lekarni. Zdravila na recept vam lahko predpiše vaš osebni zdravnik. 

Več informacij je tudi na voljo v gradivih, dostopnih na povezavah:

Vir: Brez izgovora Slovenija

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

19298

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino