Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 08 Nov. 2019

"Level Up" – projekt za socialno vključenost otrok migrantov v šolah

Level Up je projekt, katerega namen je spodbujati socialno vključenost otrok migrantov v šolah, se boriti zoper diskriminacijo, ločevanje in izolacijo ter olajšati proces učenja za otroke migrante. Kot projektni parter sodeluje tudi slovenska organizacija – Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto. 

V zadnjih letih se večina držav v EU srečuje z večjim številom otrok migrantov, ki se bolj ali manj uspešno vključujejo v svoja šolska in lokalna okolja. Učenci migranti se tako srečujejo z različnimi, predvsem pa jezikovnimi težavami, kar otežuje polno socialno vključenost in učenje na eni strani, hkrati pa je to pogosto tudi ovira za sprejemanje teh otrok s strani lokalnih skupnosti na drugi strani. 

Z namenom spodbujati socialno vključenost otrok migrantov v šolah, se boriti zoper diskriminacijo, ločevanje in izolacijo ter olajšati proces učenja za otroke migrante, se je zbralo šest organizacij iz evropskih držav, da bi skupaj razvile in testirale sistem mehanizma iger (gamification), ki bi spodbujal integracijo in vključenost otrok migrantov do 16. leta. Metoda »gamifikacije« bi tako uporabljala igre, z namenom izboljšati zbranost učencev migrantov, lajšanja samega procesa učenja in spodbujanja socialne vključenosti.

Ciljna skupina projekta so učitelji, pedagogi in tisti, ki delajo v šolah oziroma razvojnih centrih in skozi učenje lahko pripomorejo k ključnemu cilju projekta. Učitelji in pedagogi so v projekt torej vključeni indirektno in so tisti, ki bodo rezultate projekta lahko prenesli na otroke, s katerimi delajo, hkrati pa bodo prednosti te metode lahko delili tudi z drugimi učitelji in pedagoškimi delavci. Na ta način bo mogoče nadgraditi metode učenja in izboljšati socialne spretnosti pri soočanju z medkulturnimi situacijami v šolah.

Level Up je projekt medkulturnega povezovanja, sodelovanja, solidarnosti in inovacij. Na lokalni ravni projekt spodbuja sinergijo in sodelovanje z izobraževalnimi ustanovami, hkrati pa širi zavest o položaju otrok migrantov, spodbuja empatijo in solidarnost ter v implementacijo ukrepov vključi tudi ostale deležnike, ki pomembno vplivajo na proces integracije na lokalni ravni. Projekt nenazadnje skuša ustvariti skupnost, v kateri so prisotni tudi migranti.

V projekt je poleg slovenskega partnerja vključenih še pet organizacij, vodilni partner pa je občina Altea iz Španije. Več o projektu ter implementaciji rezultatov si lahko preberete tukaj.

Vir in foto: Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

59878

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino