Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 21 Oct. 2021

LivadaLAB - mala oaza sredi Ljubljane

LivadaLAB, ki je nastal pod okriljem Zavoda Bob, je zelena skupnostna površina oziroma zelen kotiček, mala oaza (skoraj) sredi Ljubljane. “Je prostor veselja in sprostitve, poligon za igranje, učenje, ustvarjanje in eksperimentiranje, kjer lahko počneš vse, včasih pa čisto nič. Je pravi kraj za nadihati se svežega zraka in spočiti ušesa, prostor za pasje divjanje ali otroško igranje, največkrat za vrtičkanje, deljenje nasvetov in nabiranje pridelkov, bežanje od komarjev, pletje in kopanje. Za večerni ogenj in zažgane neslane bučke na žaru. LivadaLAB je prostor za mlade in stare, za fazana, mačke in voluharje. Včasih je pusta, deževna in barjanska. Po zimi prazna in spokojna. Najraje je prostor za druženje, raznorazne delavnice in za navdihovanje,” so ustvarjalci opisali ta nov kotiček v Ljubljani.

ZAKAJ LivadaLAB?

“Zato ker ti ogromno da, ker te pomirja in navdihuje hkrati ter zato ker je pozimi tam tako lepo, prazno in sivo. Spomladi je dež in se rastline skoraj utopijo, poleti je suša in včasih malo trpijo. Skozi celo leto je delo, skrb in obveznost, ampak to predstavlja veselje in ne brezveznost. Spomladi vse tako lepo cveti in diši. Pa ker se ob večerih na ognju bučke smodi. Včasih te pozdravi fazan, drugič pride mimo sosedov maček, še čisto zaspan. Vedno se nekaj dogaja, včasih tudi kdo razgraja,” poetično opisujejo LivadaLAB, vključujoč prostor za vse generacije.

Kaj dogaja na LivadaLAB?

Na LivadaLAB lahko prideš kadarkoli, ker se vedno kaj dogaja. Včasih je prostor, da se umakneš in spočiješ, lahko tud v miru kakšno knjigo ali učbenik prebereš. Lahko prideš s prijatelji ali družbo, na voljo so klopce in kurišče, imajo pa tudi skrivališče. Ob vstopu te pričaka divjina, temu mi rečemo biodiverziretni kotiček, ki ga ne spreminjajo, ne kosijo, le uživajo takšnega,     kakršen je. Ta del je namenjen raziskovanju in učenju o avtohtonem rastlinskem in živalskem svetu na Livadi. Uredili so različne gredice, cvetlične in zeliščne, skupnostni vrt, kjer se vsako leto trudijo, da pridelajo nekaj zelenjave. Letos jim je uspelo pridelati tudi šampinjone. Sadike pridelajo iz semen, ki jih med seboj tudi z veseljem menjajo ali pa si jih razdelijo. Organizirajo različne izmenjevalnice, letos so imeli tudi že nekaj delavnic hidroliranja različnih zelišč. Naša vrtnarka  Tanja Povšnar je imela celo delavnico nabiranja zdravilnih rastlin za začetnike.

Dogodek “Zvezde padajo z neba” je že tradicija, letos so ga obogatili z delavnico Podnebju prijazen meni, ki jo je izvedla Nika Tavčar iz Umanotere, za radovedne astronome pa je poskrbel Klemen in ostali člani iz astronomskega društva Vega, ki so s seboj prinesli čisto pravi teleskop in jim z zanimivimi razlagami približal zvezde.

Veliko dogodkov in dogajanja jih še čaka, posadili bodo namreč Food forest, ki jim bo čez čas dajal "gozdno hrano", veselijo se delavnice permakulture, zagotovo bodo obravnavali tudi še kakšne okoljevarstvene tematike, pa še kakšna delavnica hidroliranja jim ne uide.

Skupaj z mladimi arhitekti in krajinskimi arhitekti snujejo načrt za postavitev strehe, ki jim bo nudila zaščito pred soncem in dežjem. Seveda bodo v postavitev te lesene strehe vključili vse, ki si to želijo. Že razrez hlodov se bo dogajal na LivadaLAB, kar je ponavadi zelo zanimiva izkušnja za stare in mlade. Potem pa pride na vrsto naravna zaščita lesa in končno sestavljanje elementov. Počasi bo tudi čas za spravilo pridelkov in pripravo vrta na zimski počitek.

Srede na LivadaLAB oblikuje Mladinski center BOB, ki vedno pripravi nekaj ustvarjalnega. Pletejo visoke grede, odstranjujejo invazivne rastline in se učijo o njihovih dobrih straneh, ali ustvarjajo kaj umetniškega.

Če te zanima in bi se rad_a pridružil_a, je najbolje, da jim slediš na Facebooku ali Instagramu

Letošnje leto njihove aktivnosti financira tudi Food Wave in Alda.

Vir: Zavod BOB

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

48161

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino