Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 21 May 2021

Majske aktivnosti mladinskih centrov in ter njihovo postopno odpiranje (Savinjska regija)

V uredništvu mlad.si nadaljujemo s pregledom majskih aktivnosti v mladinskih centrih. Tokrat predstavljamo dogajanje v treh mladinskih centrih Savinjske regije.

Celjski mladinski center

Celjski mladinski center se, tako kot ostali mladinski centri in organizatorji prireditev, veseli sproščanja ukrepov. Še vedno del njihovih ustaljenih spletnih aktivnosti, kot so podkasti in različne športno-izobraževalne vsebine izvajajo preko spleta, v prihajajočih tednih pa bodo nekatere aktivnosti že izvajali v živo.

V mesecu maju so virtualno izvedli dogodka v okviru Tedna Evrope. 9. maja, na Dan Evrope so predvajali niz kratkih, zabavnih in poučnih videov na temo Evropske unije. V prihajajočem tednu pa so predstavili strategijo projekta Od vil do vilic, kateri namen je predstavitev lokalnih kmetovalcev in pridelovalcev, njihovih pridelkov in živil. Dogodek je namenjen promociji kmetijstva in razvoja podeželja in promociji slovenskih zaščitenih izdelkov.

Zaradi slabih epidemioloških razmer in tudi vremena, pa so dogodek Degustacijski večer: Evropska vina in siri, prestavili na ugodnejši termin. Tega bodo sedaj organizirali v četrtek, 10. junija v MCC Kavarni.

Prvi dogodek, ki ga bodo v Celjskem mladinskem centru izvedli v živo, bo karierni sejem in srečanje z gospodarstveniki »Govoriš digitalno?«, ki ga organizirajo z namenom osveščanja o novih delovnih mestih prihodnosti, ki so povezani z novimi tehnologijami. Ta bo potekal 4. junija 2021, ob 11.00, v dvorani Celjskega mladinskega centra. V prvem delu dogodka se bo odvil karierni sejem, s predstavitvijo novih delovnih mest prihodnosti, povezanih s tehnologijo in digitalizacijo, v drugem delu pa bodo udeleženci imeli priložnost mreženja s povabljenimi gospodarstveniki, podjetji, ki so primeri dobrih praks prehoda na digitalizacijo oziroma so pionirji na področju novih tehnologij.

V okviru projekta Plezaj kot grof, bodo v juniju organizirali čistilno akcijo ob plezalni steni pod Starim gradom v Celju.

Veselijo se, da bodo po res dolgem času lahko mladim ponudili zabavo in izobraževalne vsebine v živo. Zagotavljajo, da bodo vsi dogodki potekali varno ter v skladu z ukrepi NIJZ.

Mladinski center Dravinjske doline

V Mladinskem centru Dravinjske doline (MCDD) ne počivajo, ampak nadaljujejo s pestrim naborom aktivnosti, pri tem pa se trudijo, da izhajajo iz želja in potreb uporabnikov in uporabnic različnih starosti. Tako med drugim izvajajo tečaj slovenskega jezika za otroke in odrasle iz drugih govornih območij, preko neformalnega učenja utrjujejo osnove slovenske slovnice, vadijo veščine govornega nastopanja, pisanja in branja. Trenutno poteka tudi začetni tečaj slovenskega znakovnega jezika, kjer spoznavajo svet gluhih in naglušnih in osvajajo osnove kretanja. Na šahovskem tečaju mladi pilijo svoje igranje šaha, v Krogu znanja – spletni učni pomoči, pa svoje znanje šolskih predmetov. V sodelovanju s Centrom za krepitev zdravja Slovenske Konjice so vzpostavili individualno psihološko svetovanje ''Na 4 oči'', kjer lahko vsak pove ''kje ga čevelj žuli''. V sodelovanju z JZ Socio enkrat mesečno izvajajo e-vaje za urjenje spomina, kjer skrbijo za ohranjanje miselne prožnosti in učinkovitega spominskega priklica informacij, za lažje rokovanje s tehnologijo pa starejšim nudijo delavnice uporabe računalnika in pametnega telefona. Prav tako ne počivajo niti na področju kulture in umetnosti. Trenutno si lahko na njihovih socialnih omrežjih (FB in IG) ali v živo v MC Patriotu, ogledate razstavo »Miti in dimenzije« mladega, lokalnega umetnika Gašperja Sojča. S pomočjo kampanje za varno mladost Zakaj droge ne poslušajo glave, mlade informirajo o nevarnostih ter možnih posledicah uporabe drog. Najdete jo na Instagramu pod imenom zakaj_droge. Klub študentov Dravinjske doline, ki deluje pod mentorstvom MCDD, je v sodelovanju s člani Društva za mednarodno dejavnost študentov stomatologije (SiDSIC) organiziral spletno delavnico o ustni higieni in zdravju ‘’Ka je tk težko met čiste zobe?’’. Govorili so o najpogostejših boleznih zob, obzobnih tkiv in ustne votline, predstavili so tudi, kako pravilno skrbeti za higieno zob, tehnike ščetkanja in pokazali primerne pripomočke. Trenutno pa že pripravljajo ustvarjalne in kreativne delavnice za osnovnošolske otroke v sklopu Poletne šole kreativnosti ter zbirajo predloge za novo sezono aktivnosti. Za več informacij o vseh aktivnostih spremljajte njihov Facebook profil in spletno stran ali pa pokličite na 051 308 500.

Mladinski center Velenje

Mladinski center Velenje ob sproščanju ukrepov počasi ponovno zaganja svoje redne aktivnosti. Vrata so, ob upoštevanju vseh priporočil in navodil, mladim na stežaj odprli v Središču mladih in otrok, obiskovalce pa je čakalo prav posebno presenečenje - lokalna umetnica Dona Pratnekar je po prostoru ustvarila nove poslikave, navdih pa dobila, ko je po Velenju poiskala znamenitosti in priljubljene lokacije mladih, tudi pumptrack in Šaleški grad. Le te je dodala v krajino, ki jo z detajli zaznamujejo urbani prizori otroštva med bloki, na igriščih in parkih. Z delovanjem je pričel tudi Dnevni center za duševno zdravje - Moj klub, ki se sestaja trikrat na teden v dopoldanskem času. V maju so se pričele konS (platforma za sodobno raziskovalno umetnost) delavnice za mlade ter konS mentorska usposabljanja, ki bodo potekala do nadaljnjega. Ekipa Festivala mladih kultur Kunigunda že snuje prve programske zametke, v mladih kulturah boste lahko uživali od 20. 8. - 28. 8. 2021.

Mladinski kulturni klub eMCe plac v sodelovanju z Mladinskim centrom Velenje in Šaleškim študentskim klubom nadaljuje s ciklom zanimivih pogovorov, ki so na ogled na Youtube kanalu Klub eMCe plac, na Facebook in spletni strani, v tem mesecu so govorili o študentski sceni, v četrtek, 19. 5. ob 20.00 pa bodo objavili pogovor o aktualni in precej pereči temi - vodi. S sogovorniki (Gregor Gojević (arhitekt, okoljski aktivist), Urša Zgojznik (predsednica okoljske nevladne organizacije Ekologi brez meja), Miha Stegel (civilna iniciativa kanalskih občanov Danes!) in Lena Penšek (CNVOS, Mladi za podnebno pravičnost) so med drugim razpravljali o tem, zakaj je novela zakona o vodah problematična z okoljevarstvenega vidika, s čim, kako ogroža pitno vodo?

Šaleški študentski klub na spletni strani in družbenih kanalih redno objavlja zdrave recepte in online telovadbe, da bomo to poletje čim bolj fit - Mamo čez summer body!

Vir: mlad.si

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

61914

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino