Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Lokalno
Všečno: (0)
Datum objave: 17 Aug. 2020

Mala Veronika 2020 znova na Gimnaziji Celje Center

Prejemnik mladinske pesniške nagrade Mala Veronika 2020 je maturant Aljaž Primožič. Že drugič v preteklih treh letih je nagrada, ki jo v sklopu projekta Veronikina nagrada najboljši mladim pesnikom podeljuje podjetje Fit Media, romala na Gimnazijo Celje – Center (GCC).

Leta 2018 jo je osvojil Tilen Letner, letošnje leto pa maturant Aljaž Primožič, sicer tudi lanski dobitnik prestižne Župančičeve frulice. Primožič se lahko ne glede na mladost pohvali z zajetnim, kvalitetnim opusom, večkrat nagrajenim in objavljanim opusom. Na letošnjem natečaju, ki je potekal peto leto zapored, je sodelovalo 42 srednjih šol. Strokovna žirija, ki so jo sestavljali dr. Zoran Pevec kot predsednik in Tonja Jelen ter Aleš Jelenko kot člana, je o zmagovalni pesmi zapisala: "Pesem vsak dan smo večji, nas vrača v otroštvo, v nostalgijo, ko je merjenje ob podbojih vrat pomenilo varno zavetje in pribežališče, nevedoč, da so ravno te črtice kazalci, ki nas vedno bolj oddaljujejo od malega sveta, od sreče in lahkotnosti. Pesem z nizanjem predstav in omejeni prostorskosti nas vedno bolj vrača v polpreteklost in obenem vedno daje v sedanjost, ki zna biti neznosna. Medtem pa je razmerje med velikostjo in prostori vedno bolj težko."

Mentor obeh mladih pesnikov z GCC (in številnih drugih) je Kristian Koželj, celjski pesnik, igralec in umetniški vodja Festivala Izrekanja, ki na GCC zadnja leta vodi tudi pesniške delavnice in delavnice kreativnega pisanja.

Uvodni večer letošnjega Festivala Izrekanja, ki pod naslovom Brezmejno nastaja v sodelovanju z GCC, Osrednjo knjižnico Celje in Avstrijskim kulturnim forumom ob letu sosedskega dialoga Avstrija - Slovenija, bo potekal 26. avgusta, kjer bodo v ospredje postavili prav mlade celjske poete. Luč sveta bo namreč ugledala antologija mlade celjske poezije In zemlja je vibrirala kakor živo telo, ki jo je izdala GCC. Ob Primožiču in Letnerju je v antologiji predstavljenih še osem mladih pesnikov, ki so od leta 2015 ustvarjali ob mentorskem vodstvu pesnikov Kristiana Koželja in Petra Semoliča.  

Komentar strokovne žirije Mala Veronika 2020 najdeš tukaj.

Vir in foto: Gimnazija Celje - Center

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

88111

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino