Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Lokalno
Všečno: (0)
Datum objave: 04 Apr. 2022

Mc Vič je praznoval 3. rojstni dan

Mladinski center Vič je svoj tretji rojstni dan praznoval v družbi Laure Unuk in Zale Urh, najboljših slovenskih šahistk, s predstavniki Četrtne skupnosti Vič, Gimnazije Vič, Doma Malči Beličeve, URSM, Urada za mladino MOL, predstavniki partnerskih organizacij in podjetja Decathlon. 

Po treh letih delovanja se je mladinski center Vič, v katerem sta moči združila Antonov dom in Zavod Nefiks, dobro umestil v lokalno okolje. Njegovo vrednost prepoznava tudi ČS Vič, ki je podprla idejo o izvedb našega praznovanja njen predsednik g. Danilo Šarič pa se je udeležil tudi simultanega šahovskega turnirja z Lauro Unuk. 

Šah je (namizna) igra za dva igralca

Simultani turnir je predstavljal osrednji dogodek dneva – Laura se je pomerila z 10 igralci naenkrat. Igralci so bili različno stari, “a nobenega igralca ne smem podcenjevati, saj pri šahu igramo proti nasprotnikovim figuram, ne proti osebi, zato nikoli ne gledam na to, koliko star je moj nasprotnik,” je povedala Laura.  

Vsak igralec ima na voljo 16 figur, ki jih lahko uporablja po vnaprej določenih pravilih. Gre za strateško igro, katere cilj je matirati nasprotnikovega kralja. Vsak ima enega kralja, eno kraljico, dva lovca, dva konja, dve trdnjavi ter osem kmetov. Element sreče je v šahu izključen. Zmaga igralec, ki ima boljšo strategijo in bolje ve, kdaj in kako uporabiti posamezno figuro. 

In če partijo šaha primerjamo z delovanjem našega mladinskega centra

V teh treh letih smo spoznali polje, poznamo figure, ne računamo na srečo – imamo strategijo. Kaj pa je njihov cilj? Cilj je, da bi še več mladih iz lokalnega okolja in širše mladinski center prepoznali kot prostor, kjer lahko razvijajo ideje, prispevajo k razvoju družbe ter krepijo vseživljenjske kompetence skozi neformalno učenje.

Karierno delovanje 

Na dogodek so povabili tudi predstavnike podjetja Decathlon, ki so mladim predstavili karierne možnosti v njihovem podjetju. Ena od naših glavnih naloge je, da preko delavnice, predstavitev, individualnega kariernega svetovanja in dogodkov s podjetji delujejo na področju kariernega razvoja mladih. Gaja in Jasna sta mladim iz prve roke predstavili njuno delo, vrednote Decathlona ter kako pri njih poteka zaposlovanje.  

Gremo dalje

S Šahovskimi dogodki bodo v Mladinskem centru Vič nadaljevali tudi v prihodnjih mesecih: 

  • 9. aprila, na Dan za spremembe, bo potekal šahovski turnir za mlade, 
  • 10. maja bo potekal šahovski turnir za študentje, 
  • 13. junija pa bo potekal medgeneracijski šahovski turnir za Antonov pokal.
Vir:Zavod Nefiks, Mladinski center Vič

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

14856

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino