Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 15 Jul. 2019

Med počitnicami poskrbi za zdravo spolnost

Raziskave kažejo, da med počitnicami mladi pogosteje sklepajo nova znanstva in prijateljstva ter intimne stike, pri tem pa se jih še vedno veliko ne zaščiti. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje opažajo, da so spolno prenosljive okužbe v porastu (sploh v poletnem času), zato pozivajo k skrbi za varno spolnost.

»Zdrava spolnost ni pomembna samo zaradi preprečevanja spolno prenosnih okužb in neželenih nosečnosti, ampak je pomemben element zdravega načina življenja in duševnega zdravja,« je povedala Evita Leskovšek z NIJZ.

Odločitev, katera metoda zaščite je najustreznejša, v množici informacij in različnih oblik zaščite ni vedno najlažja. Pomembno pa je, da izberete tisto zaščito, ki vam osebno najbolj ustreza.

  • Oboroži se z osnovnimi informacijah o SPO: kako se širijo, kako se lahko zaščitite, kakšne so možnosti zdravljenja.
  • Prevzemi nadzor. Najzanesljivejši način preprečevanja okužbe med počitnicami in potovanjem je, da se izogibamo spolnim odnosom s priložnostnimi partnerji.
  • Testiraj se. Za okužbo z virusom HIV se lahko testirate zaupno pri svojem izbranem zdravniku in anonimno na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja (vhod iz Bohoričeve ulice) vsak ponedeljek od 12. do 14. ure. CDC svetuje, da se naj bi se vsak posameznik med 13. in 64. letom testiral za HIV kot sestavni del rutinskih zdravstvenih pregledov, tisti z večjim tveganjem za okužbo pa vsaj enkrat na leto.
  • Uporabljaj kondom. Kondom mora biti obvezen del prtljage vsakega popotnika in popotnice! Pred uporabo preverite kvaliteto kondoma oziroma Skadenco, to pomeni  rok uporabe, ali je kondom elektronsko testiran in ali je iz lateksa.
Vir: Nacionalni inštitut za javno zdravje
Foto: pixabay

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

43259

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino