Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Lokalno
Všečno: (0)
Datum objave: 02 Mar. 2020

Medgeneracijsko druženje ob mineštri v Ajdovščini

Na Srednji šoli Veno Pilon Ajdovščina že drugo leto deluje skupina Start the Change. V okviru projekta so lani ob koncu šolskega leta organizirali dobrodelni koncert Špil za okolje, letos pa so, skupaj z učenkami Osnovne šole Danila Lokarja in PUM-Ovcev (članov Projektnega učenja mlajših odraslih), v Hiši Mladih Ajdovščina organizirali medgeneracijsko druženje z naslovom "Na pomoč! Ne znamo skuhati mineštre". Zbralo se je več kot trideset posameznikov in predstavnikov lokalnih društev. Prišla je tudi skupina iz doma starejših krajanov.

Predvsem slednjih so bili organizatorji veseli, saj, kot pravi pravi dijakinja Kristina Novak, so se za organitacijo dogodka odločili, ker "tudi mladi opažamo, da so nekateri starejši bolj ali manj zapostavljeni. Mnogi imajo namreč težave s spominom, spet drugi so gibalno ovirani. Večina ljudi se z njimi ne želi ukvarjati," še dodaja. Mladi iz skupine Start the Change so po dogodku povedali, da so "vsekakor prepričani, da tudi starejši posedujejo določena znanja, ki jih lahko preko tovrstnih druženj prenašajo na mlajše predstavnike družbe." 

Druženje so pričeli z interaktivnim kvizom o tem, kaj trajnostni razvoj pravzaprav je. Za najbolj zagrete kuharje sta sledila kuhanje in priprava mineštre, ostali pa so prisluhnili zanimivim zgodbam starejših, skupaj so zaigrali na kahone. Ob koncu so postregli mineštro, pripravljeno le iz sestavin, ki jih najdemo v njihovi neposredni okolici, na koncu pa so se posladkali s torto. 

Koordinatorki projekta Petra Založnik in Staša Benko sta pohvalili samoiniciativnost dijakov in ostalih, ki so sodelovali pri izvedbi dogodka. Benkova je dodala, da "preko sodelovanja v takih projektih mladi poleg zavedanja pomena trajnostnega razvoja pridobijo številne tako imenovane mehke veščine, ki so še kako potrebne za življenje, se jih pa v šoli (še) ne razvija tako načrtno".

Vir in foto: Amnesty International Slovenia

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

16025

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino