Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 23 Aug. 2021

MedKULturni dialog v objemu permaKULture

Prva polovica letošnjega avgusta je bila za več kot 60 udeležencev zelo pestra. V Dijaškem domu Ivana Cankarja (DIC) v Ljubljani je v organizaciji KUD-a Pozitiv potekala Erasmus+ mednarodna mladinska izmenjava BITI permaKUL. Izmenjave, ki je potekala od 2. do 14. avgusta, so se poleg domače skupine udeležili mladi iz treh držav – Bosne in Hercegovine, Jordanije in Italije. Narodna raznolikost udeležencev delavnic in njihovih mentorjev je pripomogla k še bogatejši realizaciji projekta.

Skrbno načrtovan projekt, ki sta ga DIC in KUD Pozitiv morala zaradi vsem znanih razmer s prejšnjega leta prestaviti na letošnje leto, je temeljil na tematiki ekologije v povezavi z vprašanji, vezanimi na podnebne spremembe, pridelovanje hrane in družbeno raznolikost.

Na izmenjavi so ves čas potekale številne delavnice, ki so jih vodili slovenski in tuji mentorji. Mladi udeleženci so lahko izbirali med permakulturno delavnico, na kateri so postavili visoke grede, plesno-gledališko delavnico, kjer so tekom celotne izmenjave raziskovali fizični in dramski teater, potekale pa so tudi glasbena delavnica, delavnica street arta in grafitov ter video delavnica. Namen delavnic je bilo praktično učenje, osvajanje novega znanja, neformalno izobraževanje na vseh omenjenih področjih in ozaveščanje mladih o aktualnih in resnih težavah, ki nas pestijo.

Kljub temu da je večinski del izmenjave potekal v Ljubljani, so jo udeleženci za en dan zapustili in se odpravili na organizirano ekskurzijo v Maribor, kjer so obiskali Permakulturni inštitut in permakulturno kmetijo na območju Trojan.

V sklopu izmenjave je potekalo tudi predavanje o omenjeni permakulturi, na katerega so bili povabljeni vodilni slovenski strokovnjaki s tega področja, ob koncu izmenjave pa je udeležencem predavala osrednja gostja Lučka Kajfež Bogataj, vodilna slovenska klimatologinja. Predavanje je naslovila Planet, ki ne raste – ovira ali izziv za drugačen razvoj.

Izmenjava se je končala s predstavitvijo vsake delavnice, kjer so udeleženci predstavili svoje likovne izdelke in grafite, ki so nastali v street art delavnici, permakulturna delavnica je postavila več visokih in visečih gred, v katerih že raste zelenjava, plesno-gledališka delavnica je v sodelovanju z glasbeno delavnico pripravila polurno predstavo, video delavnica pa je predstavila več kratkih filmov, med katerimi je tudi »making off« film, ki je nastajal ves čas izmenjave. Dostopen je tukaj.

Izmenjava se je zaključila z novimi spomini, novimi prijateljstvi, udeleženci in mentorji pa so bogatejši za izjemno izkušnjo. 

Vse dodatne informacije o natančnem poteku izmenjave, bogat slikovni material vsakega dne in življenjepisi mentorjev so dostopni na njihovi spletni strani.

Vir: KUD Pozitiv in Dijaški dom Ivana Cankarja

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

11848

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino