Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 12 Aug. 2019

Mednarodni dan mladih: dan, ko vidimo kje smo in kam želimo

Preoblikovanje izobraževanja – to je geslo letošnjega Mednarodnega dneva mladih. Po podatkih Združenih narodov je trenutno na svetu 1,8 milijarde mladih. To je največja populacija mladih do zdaj. Več kot polovica vseh mladostnikov pa nima osnovnih bralnih in matematičnih veščin, kljub temu, da jih večina obiskuje šolo. Statistični podatki opominjajo, da so za povečanje vključenosti in dostopnosti izobraževalnih sistemov še vedno potrebne pomembne spremembe.

Kakšne pa? To je svojevrsten izziv. Izobraževanje mora voditi do učinkovitih učnih rezultatov, ne le za prihodnost dela in življenja, pač pa tudi za možnosti in priložnosti, ki jih prinašajo stalne družbene spremembe.  Izobraževanje ima ključno vlogo pri pospeševanju napredka, pa naj gre za izkoreninjenje revščine, zdravje, enakost spolov, dostojno delo in razvoj, večjo vključenost ali podnebno stabilnost.

Mednarodni dan mladih obeležujemo od leta 2000, na pobudo Generalne skupščine OZN, z namenom ozaveščanja o izzivih, s katerimi se srečujejo mladi. Generalni sekretar OZN António Guterres je ob tej priložnosti dejal: "Danes praznujemo mlade, organizacije, ki jih vodijo mladi, vlade in druge, ki si prizadevajo za preobrazbo izobraževanja in dvig mladih povsod."

Vir: uredništvo mlad.si
Foto: OZN

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

97463

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino