Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (1)
Datum objave: 05 Dec. 2018

Mednarodni dan prostovoljstva

Danes, 5. decembra, obeležujemo mednarodni dan prostovoljstva, ki vsako leto opozarja na velik prispevek prostovoljk in prostovoljcev ter njihovega dela k družbeni blaginji. Z razglasitvijo leta 1985 so Združeni narodi želeli poudariti pomen solidarnosti za preživetje in socialni napredek naše družbe.

»5. december je dan za praznovanje moči in potenciala prostovoljstva ter priložnost za zahvalo vsem, ki svoj prosti čas in spretnosti namenjajo izboljšanju življenja drugih, varovanju narave, vrednotam solidarnosti in prizadevanjem, da bi bil naš svet boljši za vse, v katerem nihče ne ostane sam.« so ob tej priložnosti v poslanici zapisali na Slovenski filantropiji, ki v Sloveniji že 25 let aktivno razvija prostovoljsko delo.

Letošnji mednarodni dan prostovoljstva še posebej izpostavlja lokalne prostovoljce, ki krepijo lokalno lastništvo in s svojim delom gradijo bolj odporne skupnosti (odpornejše na naravne nesreče, gospodarske krize in politične šoke). Prostovoljstvo v Sloveniji ima dolgo tradicijo, je pomemben socialni korektiv družbe, prispeva k povezovanju organizacij in ljudi v lokalnih skupnostih. Iz Skupnega poročila o prostovoljstvu v Republiki Sloveniji za leto 2017 je razvidno, da se je kar 291.214 posameznikov borilo za spremembe, opravili pa so 9.466.281 ur prostovoljskega dela v vrednosti 94.786.789 evrov, kar nedvomno kaže na velik prispevek prostovoljskega dela k splošni družbeni blaginji v Republiki Sloveniji.

K reševanju gospodarskih, socialnih in okoljskih izzivov s svojo prostovoljsko aktivacijo pomembno prispevajo tudi mladi, ki po nekaterih podatkih predstavljajo kar 30 odstotkov vseh prostovoljcev.

Čestitkam ob dnevu prostovoljcev se je pridružil tudi minister Dejan Židan, ki je v poslanici zapisal, da: »Prostovoljstvo danes presega le neposredno pomoč ljudem v stiski. Je izraz aktivne participacije v družbi, ki močno krepi skupne vrednote solidarnosti in zagotavlja medsebojno povezanost.«

Čeprav je država tista, ki bi morala poskrbeti za dostojno življenje svojih državljanov, pa se z ohranjanjem vrednot prostovoljstva po njegovem mnenju razvijamo kot družba. "Zato so vrata slovenskega parlamenta vedno široko odprta, še posebej mladim prostovoljkam in prostovoljcem, ki nam dajejo upanje, da imamo kot družba potencial za bolj pravičen razvoj sveta," je še poudaril Židan.

Vsem mladim prostovoljcem_kam ob vašem dnevu čestitamo in se vam zahvaljujemo za nesebično pomoč.

Vir: Slovenska filantropija

Foto: Slovenska filantropija

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

58321

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino