Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Lokalno
Všečno: (0)
Datum objave: 06 Mar. 2020

Metoda "gestalt" teater terapije

Februarja so v Mladinskem centru Zagorje ob Savi gostili intenzivno 3-dnevno delavnico "Gestalt theatre therapy", ki jo je izvedel terapevt, trener na področju neformalnega izobraževanja in specialist za Gestalt teater Diego Marin Romera iz Španije.

V terapevtskem okviru gestalt teater odpira širok in raznolik nabor sredstev za kreativno izražanje; vključevanje zavedanja, čustev in gibanja v ta trenutek tukaj in zdaj; aktiviranje čustvenih spominov; razvoj samozavedanja; reševanja konfliktov in povezovanja.

Delavnica je bila intenzivna in terapevtska. Skozi oblikovanje likov in igranja vlog ter improviziranja, so v varnem okolju raziskovali osebne nedokončane situacije in odklepali čustvene spomine, kar je omogočilo večje samozavedanje potreb, ki niso zadovoljene, nekatere že od otroštva. Gestalt gledališče je orodje, ki ga lahko uporabljamo tudi z mladimi, saj podpira proces ozaveščanja o sebi, drugih in o zelo specifičnih temah, kot je npr. nasilje.

Delavnico so začeli s kreiranjem in spoznavanjem karakterja, ki mislimo, da ga kažemo svetu. Skozi celotni vikend so raziskovali različne poglede na ta lik in na koncu poskušali odigrati vlogo nasprotnega karakterja. Kar ni tako preprosto, kot se morda bere: "Početi nekaj, kar ni značilno zate in česar nisi vajen – se poskušati vživeti v to vlogo in se obnašati, kot se še nikoli nisi – potem ta karakter odigrati med ljudmi, ki ne vedo, da igraš in skušati ostati v vlogi do konca. Čeprav je bila izvedba tega gledališča v kavarni v centru mesta zabavna in za marsikoga pravi »dogodek«, smo se udeleženci, ki smo igrali nasprotne karakterje, lahko globoko zamislili o uvidu, ki nam ga je ta izkušnja omogočila," so sklenili. Dodajajo, da bodo naslednje leto delavnico definitivno ponovno izvedli, zato le spremljaj www.mczos.si ali pa se naroči na njihova e-obvestila.

Vir in foto: Mladinski center Zagorje ob Savi

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

68426

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino