Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 06 Oct. 2021

Minister Počivalšek ob otvoritvi EXPO Dubai 2020 naložil prvi slovenski NFT

Tehnološki park Ljubljana, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo in Javna agencija SPIRIT Slovenija smo svojo vlogo predstavitve Slovenije na EXPO DUBAI 2020 okrepili z uvedbo nezamenljivih žetonov (NFT – Non-fungible tokens), ki služijo kot promocija gospodarstva in turističnih destinacij. 

Slovenijo tako z zbirko 14 digitalnih eksponatov, razglednic in 3D modelov podjetij in destinacij: SLovenski EXPO paviljon, Blejsko jezero, Postojnska jama, Lipica, Ljubljana, Terme Olimia, Vertigo Bird 2020, Duol, Kranjska čebela, myWater, Plastika Skaza, Riko, RemigoOne, Elaphe Pogonske tehnologije,  postavljamo na zemljevid najnaprednejših digitalnih držav z razumevanjem razvoja blockchain tehnologije. NFT-je v obliki daril oz. digitalnih spominkov obiskovalci dobijo brezplačno ob obisku Slovenskega paviljona EXPO DUBAI 2020.

Ob sobotni otvoritvi paviljona EXPO DUBAI 2020, je pionirski NFT projekt Slovenije predstavil Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo. Enega takšnih digitalnih spominkov z nezamenljivimi žetoni NFT je ministru predal generalni komisar Slovenije za EXPO Matic Volk, minister pa jih je spravil v e-denarnico.

"V tehnološki skupnosti Tehnološkega parka Ljubljana se zavedamo, da tehnologija izboljšuje svet. NFT-ji predstavljajo promocijo tehnologij in pripomorejo k razvoju digitalnih kompetenc uporabnikov, zato smo trdno prepričani, da imajo svetlo prihodnost tako na gospodarskem in turističnem, kot tudi na drugih področjih," pravi Aleš Pevc, vodja tehnološko razvojnih projektov v Tehnološkem parku Ljubljana.

Kaj je NFT?

NFT (Non-fungible token) oz. nezamenljiv žeton je enota podatkov, shranjena v digitalni knjigi, imenovana blockchain, ki potrjuje, da je digitalno sredstvo edinstveno in zato ni zamenljivo. NFT-je lahko uporabite za predstavitev elementov, kot so fotografije, videoposnetki, zvok in druge vrste digitalnih datotek. Trg NFT se izjemno povečuje in njegov razvoj je odlična priložnost za predstavitev digitalnih umetniških izdelkov in storitev s področja gospodarstva.

Način prevzema NFT žetona

Obiskovalci sejma EXPO Dubaj 2020 bodo prejeli promocijsko kartico za prevzem NFT kovanca. Na zadnji strani promocijske NFT kartice bodo navedena kratka navodila in unikatna 8-mestna številka, preko katere bo uporabnik dobil dostop do digitalne denarnice in na spletni aplikaciji lahko prevzel in dobil vpogled v dejansko lastništvo eksponata v svoji denarnici. Zbirki so dodane tudi umetniške risbe, originalne maskote Slovenije Kokoške Fani, ki je nastala pod okriljem Slovenskih umetnikov in prikazuje slovenske običaje ter tradicionalne slovenske jedi.

Partnerji projekta

Zbirka ekskluzivnih slovenskih NFT je bila zasnovana s strani Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Javne agencije SPIRIT Slovenija, ki sta v sodelovanju s strokovnjaki Tehnološkega parka Ljubljana, Fakultete za računalništvo, Univerze v Ljubljani, ter podjetja #Tolar.net zasnovali inovativno tehnološko rešitev, s katero so Slovenijo postavili na globalni zemljevid tehnologij prihodnosti, ki jih predstavlja tudi blockchain in NFT.

Vir: Tehnološki park Ljubljana

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

43165

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino