Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 24 May 2021

Ministrica Kustec z otroci na misiji proti plastičnemu onesnaževanju

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Simona Kustec se je v petek skupaj z otroci iz Šolskega centra Velenje udeležila posebne misije za čisto okolje. Slovenski otroci skupaj z nemškimi in portugalskimi v okviru projekta Pirati plastike - dajmo, Evropa! v mesecu maju raziskujejo plastične odpadke in odkrivajo raven onesnaženosti v bližnjih rekah.

Ministrica je pred vzorčenjem povedala: »Ponosna sem, da je zanimanje med slovenskimi pedagogi preseglo vsa pričakovanja. Posebej pa me veseli, da v projektu aktivno sodelujejo osnovne in srednje šole iz celotne Slovenije. Skupaj vas je kar 100 šol. To je dokaz vašega visokega zavedanja, kako pomembno je čisto okolje in zdrav planet.« Ob tem je dodala, da s tem projektom zasledujemo naše skupne cilje predsedstva Portugalske, Nemčije in Slovenije, ki so pospešitev zelenega prehoda ter aktivno povezovanja in iskanje sinergij med znanostjo in izobraževanjem. Uradno bo ministrica program predsedovanja predstavila evropskim ministrom v petek, 28. maja, v Bruslju na zasedanju Sveta ministrov EU, pristojnih za raziskave.

Pobudniki projekta Pirati plastike – dajmo Evropa! so trio predsedstva Sveta Evropske unije, ministrstva za izobraževanje Slovenije, Nemčije in Portugalske. Projekt se je začel med nemškim predsedovanjem, zaključil pa se bo v času slovenskega predsedovanja. Vodenje slovenske misije proti plastičnemu onesnaževanju je v Sloveniji prevzela Morska biološka postaja Piran Nacionalnega inštituta za biologijo v sodelovanju z Inštitutom RS za vode in Ekologi brez meja. Cilj projekta Pirati plastike je dvigniti raven ozaveščenosti o pomenu zaščite naših morij in rek, izpostaviti dodano vrednost mednarodnega raziskovalnega sodelovanja in znanost približati mladim. Kar 80 % odpadkov v morja zaide prek rek, zato se jih je treba lotevati tam, kjer nastajajo - na kopnem. V sklopu projekta so nastala tudi učna gradiva na temo onesnaževanja voda s plastiko, ki so na voljo brezplačno.

Projekt je primer odlične prakse sinergij med znanostjo in izobraževanjem. Prinaša številne pozitivne učinke. Odziv med slovenskimi pedagogi je bil namreč izjemen, saj se jih je prve predstavitve projekta udeležilo več kot 200, prijave na vzorčenje pa so bile zapolnjene v hipu. V spomladanskem delu projekta, ki poteka med majem in junijem 2021, sodeluje 50 vzgojno - izobraževalnih ustanov iz vse Slovenije. Otroci v manjših skupinah z njihovimi mentorji ob slovenskih rekah raziskujejo plastične odpadke in odkrivajo raven onesnaženosti z makro - in mikroplastiko. Rezultati, ki jih analizira Morska biološka postaja Piran, se zbirajo na enotnem portalu projekta, katerega cilj je širitev na raven celotne Evropske unije. Drugo vzorčenje, v katerega bo vključenih dodatnih 50 šol, bo potekalo med 15. septembrom in 15. oktobrom.

Vir: Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

37989

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino